Pajaci

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Pajaci

Premijera: 27. sep 2018.
Pisac: Ruđero Leonkavalo, Režija: Vesna Ćurčić-Petrović i Tadija Miletić

Igraju:

Solisti: Nikola Kitanovski, Branislava Podrumac, Marko Pantelić, Vasa Stajkić, Ljubomir Popović

Dirigent: Đorđe Stanković, Inscenacija i režija: Jurij Aleksandrov, Režiju obnovili: Vesna Ćurčić-Petrović i Tadija Miletić, Scenograf i kostimograf: Vjačeslav Okunjev, Asistent reditelja Tatjana Karpačeva, Pomoćnik reditelja i inspicijent Vesna Ćurčić-PetrovićPajaci su pravi primer verističke opere, sa velikim arijama, koje su pevali vrhunski svetski solisti od Karuza do Pavarotija, ujedno snažnom, uzbudljivom dramskom radnjom visokog naboja. Radnja prepliće fikciju i stvarnost donoseći scenu u sceni, mešajući privatnost protagonista i njihove uloge u naročitoj vrsti renesansnog pozorišta zvanog commedia dell’arte. Strast, ljubav, ljubomora, žestina emocija vode u tragediju.

Modernu, erotizovanu, dramatičnu, uzbudljivu i likovno raskošnu inscenaciju uradio je stari poznanik Madlenianuma, gost reditelj iz Sankt Peterburga Jurij Aleksandrov koji je u Madlenianumu već postavio modernizovanu verziju Verdijeve Travijate, a imali smo prilike da gledamo i njegove postavke opera Ne samo ljubav Ščedrina i Veridba u manastiru Prokofjeva, kada je pre dve sezone gostovala Opera Sankt Peterburga u našoj Kući.

U eksplikaciji svoje režije Jurij Aleksandrov kaže: “Rukovodim se, pre svega, svojim odnosom prema teatru, kome sam posvetio život. Teatru koji je predmet mržnje i predmet obožavanja, koji je ciničan i ranjiv, koji ugnjetava i koji oslobađa, teatru robova i bogova! Teatru umetnika i pajaca! Može da se nabraja u nedogled. U predstavi Pajaci sadržana su moja razmišljanja o teatru iznutra, o teatru koga publika ne poznaje. To je na neki način proizvod moje borbe, mojih razočaranja i ushićenja, pobeda i poraza...Jedna od tema ove predstave su odnosi između teatra i publike, a još preciznije rečeno -  odnosi s onima koji stoje  između teatra i publike.”