Ptice

Bitef teatar | Mjuzikl
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
9.5

Broj ocena: 2;

Ptice

Pisac: Aristofan,

Igraju:

Ana Ignjatović Zagorac
Miloš Isailović
Nataša Gvozdenović
Dejan Kolarov
Ivana Savić
Nikola Tomašević
Jovana Zelenović
Vladimir Čubrilo

Koncept i koreografija: Edvard Klug, Scenografija: Marko Japelj, Kostim: Dejana Vučićević, Muzika: Kompilacija različitih autora, Dizajn svetla: Edvard KlugNa sceni Bitef teatra počele su probe za plesnu predstavu Ptice u koreografiji Edvarda Kluga i izvođenju Bitef dens kompanije. Ova predstava nastavak je repertoarske politike koja ima za cilj da, kroz velika dela svetske književnosti, približi publici nove forme i stilove plesnog teatra.

Takođe, ova predstava je nastavak uspešne saradnje sa slovenačkim koreografom Edvardom Klugom, koji je za Bitef dens kompaniju kreirao višestruko nagrađivanu Božanstvenu komediju. Aristofanove Ptice posužiće ovaj put autoru kao idejna okosnica za duhovito i ironično, savremeno tumačenje ideje utopije, i fenomena radikalnog eskapizma kao bega od  tegobne društvene stvarnosti.

Bitef dens kompanija osnovana je u septembru 2009. godine, kao prva plesna trupa u Srbiji, vezana za jednu instituciju kulture. U pet i po godina postojanja, kompanija je realizovala devetnaest plesnih produkcija, i preko sedamdeset gostovanja u zemlji i regionu. Među njima su gostovanja u Mariboru, Ljubljani, Zagrebu, Skoplju, na festivalu Budva grad teatar, Infant festivalu u Novom Sadu, Balet festu u Sarajevu, Puf festivalu u Puli, na Dubrovačkim ljetnim igrama, Riječkim ljetnim noćima, MASZK festivalu u Segedinu, na festival Delemundy u Poljskoj, u Zebra Dance pozorištu u Štokholmu…

Kvalitetom svojih produkcija kompanija je stekla visoki renome u zemlji i našem okruženju, a brojne nagrade i odlične kritike u elektronskim i štampanim medijima svedoče o visokom kvalitetu njenih igrača, koreografa, saradnika… Za Bitef dens kompaniju plesne komade kreirali su Gaj Vajcman, Roni Haver, Jasmin Vardimon, Isidora Stanišić, Dalija Aćin, Edvard Klug, Maša Kolar, Leo Mujić, Zoran Marković, Dunja Jocić, Matjaž Farič, Snježana Abramović, Branko Potočan…

Saradnja sa Edvardom Klugom je privilegija za svakog igrača, i svakako spada u najvažnije trenutke u radu Bitef dens kompanije.  Posle velikog uspeha predstave Božanstvena komedija, (predstava je dobila nagradu Vetar na festivalu u Puli, nagradu za najbolju predstavu na festivalu INFANT i nagradu Dimitrije Parlić za najbolju koreografiju u 2011. godini),  upustili smo se sa Edvardom u novi teatarski izazov – plesnu inscenaciju Aristofanovih Ptica.  To je nastavak repertoarske politike koja ima za cilj da, kroz velika dela svetske knjizevnosti, (poput Otela, Božanstvene komedije, Soneta, Don Žuana…), približi publici raznovrsne forme i stilove plesnog teatra.

Kao i u prethodnim “čitanjima” i Aristofanove Ptice će autoru poslužiti tek kao idejna okosnica, dok će predstava počivati na duhovitim i ironičnim metaforama i simbolima utopije, i na scenskim prizorima radikalnog eskapizma, kao bega od tegobne društvene realnosti. Klug se u svom originalnom i nadahnutom plesnom jeziku vešto poigrava sa ovim pojmovima, koji su bili jednako bliski starim Grcima, kao i današnjem čoveku, ogorčenom i stešnjenom između neba i zemlje.