Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19.veka

Drama
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
9.5

Broj ocena: 2;

Rasvetljavanje slučaja serije ubistava trovanjem u Ćuprijskom okrugu sedamdesetih godina 19.veka

Pisac: Anđelka Nikolić, Režija: Anđelka Nikolić

Igraju:

U ulogama optuženih, svedoka, branilaca i tužilaca, ali rasvetljivača slučaja nastupaju, azbučnim redom: Ivana Nedeljković, Jasmina Dimitrijević, Jelena Cvijetić, Katarina Mitrović, Maja Spasojević Jovanović. Specijalna gošća: Šarlota, pas.

Dramaturg: Dimitrije Kokanov, Scenski govor: Dr Dijana Marojević, Muzički saradnik: Dragoslav Tanasković, Kostimografkinja: Sonja Kotorčević

 Pozorišna rekonstrukcija suđenja održanog 1875.godine u Okružnom sudu u Ćupriji, na kome je 18 žena odgovaralo za preko 20 ubistava trovanjem. Žrtve su mahom bile muževi optuženih, svi delikti izvršeni su u varoši Svilajnac i obližnjim selima Markovac i Sedlare, a u središtu kriminalne mreže nalazila se izvesna Kadivka, nadrilekarka iz Svilajnca.

Tekst predstave nastaje na osnovu zapisnika sa suđenja navedenog u knjizi Obrada Gavrilovića "Ćuprijski okružni sud 1815-1865", studija Ivana Jankovića "Macke i packe: ogledi iz istorije represije u Srbiji" i "Na belom hlebu", i druge građe iz oblasti istorije, etnografije, socilologije, prava i ljudskih prava.

U procesu nastanka teksta učestvovovale su učenice i učenici Gimnazije Svilajnac i Farmaceutsko-fizioterapeutske škole Beograd.

Koproducenti (azbučnim redom): Knjaževsko-srpski teatar Kragujevac, Puls teatar Lazarevac, Seoski kulturni centar Markovac i Umetnička grupa Hop.La! Beograd