Potpuno skraćena istorija Srbije

Pozorište mladih | Komedija
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
8.5

Broj ocena: 2;

Potpuno skraćena istorija Srbije

Pisac: Maja Pelević, Slobodan Obradović, Režija: Olja Đorđević

Igraju:

Slavica Vučetić
Kristina Savkov/Marija Mitrović
Slaven Došlo
Saša Latinović
Ivan Đurić
Danilo Milovanović
Slobodan Ninković
Saša Stojković

Scenograf: Diana Radosavljević Milović, Kostimografkinja: mr Milica Grbić Komazec, Kompozitor: Irena Popović, Pokret: Andreja Kulešević, Fotografija: Srđan Đurić, Dizajn plakata i programske knjižice: Nada BožićIstorija Srbije, kao i istorija svake druge države sa ozbiljnom prošlošću, na prvi pogled deluje kao tema u kojoj ima malo prostora za smeh. Tu su brojni usponi i padovi, intrige, izdaje, atentati, politički preokreti i nasilni prevrati, mitomanija, ratovi, laž i manipulacija u formi diplomatije (doduše, u ovo naše vreme, slično izgledaju i naslovne stranednevnih novina).

Predstava potpuno skraćena istorija Srbije, u duhu montipajtonovskog poigravanja sa nekim elementima političke nekorektnosti South Parka, sagledava sve te događaje sa kritičkom distancom i sa “veselije” strane. Ako ništa drugo onda zato što su humor i kritičnost najbolji način da se suočimo sa mentalitetskim boljkama koje nas kroz istoriju uporno prate.

Predstava se preporučuje publici starijoj od 16 godina.

Kada se uzme u obzir bogatstvo istorijskog materijala, jasno je da u predstavi nije moglo da bude mesta za sve. Niti nam je ideja bila da se događaji iz naše bliže  i dalje istorije faktografski rekonstrujišu. Brzopleto smo se osvrnuli na odabrane sekvence iz današnjeg ugla, uz sagledavanje posledica te i takve istorije. Kakvi smo bili, kakvi smo u međuvremenu postali, kakvi smo danas, kakvi ćemo biti sutra…