Snežna kraljica

Pozorište mladih | Predstava za decu
Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Snežna kraljica

Premijera: 12. Apr 2017.
Pisac: Evgenij Švarc, Režija: Biserka Kolevska

Igraju:

Pripovedač – Saša Latinović
Gerda – Kristina Savkov
Kaj, Sluga – Danilo Brakočević
Snežna Kraljica – Mia Radovanović
Savetnik, Severni jelen – Slobodan Ninković
Bakica, Princeza – Neda Danilović
Gavran, Kralj, Severni jelen, Razbojnik – Danilo Milovanović
Gavranka, Mala razbojnica – Slavica Vučetić
Princ, Razbojnik – Ivan Đurić
Velika razbojnica – Jelica Gligorin

Scenografija i kostim: Svila Veličkova, Koreografija: Olivera Kovačević Crnjanski, Scenske borbe – mačevanje: Dragan Stojmenović, Kompozitor: Nelko Kolarov, Lektor: Saša Latinović, Fotografija: Srđan Srđanov, Dizajn plakata i programske knjižice: Edna MačkovićBez obzira na to što je H. K. Andersen imao veoma težak život, sve vreme je verovao u čarobnu moć bajke. Bio je uebeđen u to da čovek može da opstane u ovom žestokom svetu samo ako veruje u čuda i dobre vile. Verovao je da se neke stvari jedino mogu razumeti srcem, da samo ljubav može da otopi hladni razum i zaleđeno srce. U bajci “Snežna kraljica” nadmeću se dve sile. Na jednoj strani su: Snežna kraljica, zli savetnik, lukavi severni kralj i razbojnici koji traže zlato, vlast i korist. Oni su predstavnici hladnog razuma i ne shvataju da se neko može odreći ličnog interesa i na taj način ugroziti i svoj život zarad ljubavi i prijateljstva.

Predstava se preporučuje deci starijoj od 5 godina!

Andersen prikazuje kontrast između dobrote deteta i zlobe i licemerja odraslih. Mi verujemo da novac nije smisao života, da novcem ne može sve da se kupi i da od dece treba da učimo o ljudskosti, jer, kao što kaže Gete: “Dete je otac čoveka”. Dete čuva kvalitete “pravog” čoveka. U likovima: Gerde, male razbojnice, princa i princeze upravo ta detinja čistota uspeva da se izbori sa zlom, i izbavi Kaja iz ledenih okova prelepe, a hladne i zle Snežne kraljice.

Glavni junak, Pripovedač – Andersen, koji uglavnom priča svoje izmišljene priče, odlučio je da će ovog puta u svojoj bajci i učestvovati. Zbog toga i nastane veliki problem, jer tok dešavanja u priči izmiče njegovoj kontroli, i radnja počinje da se odvija u neželjenom pravcu. Tako Gerda, u potrazi za svojom ljubavi, često biva upletena u dramatične, strašne i naizgled bezizlazne situacije. Na kraju se, nadamo se, sve srećno završava.

Predstava ostavlja veoma upečatljiv i snažan emocionalni, vizuelni i zvučni utisak.