Tri klase i gospođa Nušić

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
6.0

Broj ocena: 3;

Tri klase i gospođa Nušić

Premijera: 11. Nov 2014.
Pisac: Vladimir Đurđević, Režija: Milica Kralј

Igraju:

Branislav Nušić - Daniel Sič
Dimitrije Bodi - Slobodan Boda Ninković
Živka Bodi - Sandra Bugarski
Darinka Đorđević - Paulina Manov
Milorad Cvijović - Andrija Kuzmanović
Nina Angelopulos - Jelisaveta Orašanin
Pera - Vladan Milić
Jorgos - Lako Nikolić

Scenograf: Milica Bajić Đurov, Kostimograf: Vesna Teodosić, Kompozitor: Branislav Pipović, Organizatori: Marija Batinica i Srđan Obrenović, Inspicijent: Dejan Popović, Inspicijent: Zorica PopovO KOMADU - Omaž Branislavu Nušiću

NAJ – značajniji, popularniji, omilјeniji, poznatiji … srpski komediograf Alkibijad Nuša alijas Ben Akiba alijas Branislav Nušić (Beograd, 20.10.1864 – Beograd, 19.1.1938), spada u onu iznimnu vrstu pisaca o kojima svi sve znaju, čije sentence (replike, zapisi) su ušli u žargon, a likovi o kojima je pisao postali nepresušan izvor različitih stilskih figura (metafora, paradigma…) u svakodnevnom životu svih slojeva društva.

Književnik i dramski pisac, dramaturg Narodnog pozorišta u Beogradu, upravnik Srpskog narodnog pozorišta u Novom Sadu i Sarajevu, pravi član Kralјevske akademije umetnosti od 1933, a sekretar SKA od 1935 do 1937, Nušić je uprkos popularnosti bio česta meta kritike. U pismu iz 1924. godine, koje je, negde oko 60. rodjendana, uputio kćerki Margiti Predić, Nušić je komentarisao ocene svojih kritičara – da nema „dubinu jednog satiričara“, da u komediji pribegava „lakšoj njenoj vrsti, komediji naravi, izbegavajući ili nemajući moći da zađe u komediju karaktera“. Nušićev odgovor je bio jednostavan: „Za moj humor se veli da je lak. Ja ne znam da u literaturi postoje dva humora: težak i lak – ja znam samo za jedan humor, jedan jedini, onaj koji izazivajući smeh na usnama ublažava surovost života.“

Branislav Nušić je bio radoznali i aktivni svedok uspona srpskog društva od vremena kada ga je, kako kaže pritiskivala „petrificirana patrijarhalnost”, koji se ne ustručava da lucidno vivisecira mentalitet, naravi, navike, društveno-političko ustrojstvo, kroz na prvi pogled dnevno-žovijalni dijaloški ili prozni (sve jedno da li su u pitanju komedije, kozerije, satirični zapisi) iskaz. Smejao se „prvo sebi, onda onom do sebe, pa onom više sebe, onome što je pred nama i onome što ide za nama“, kako sam kaže.

Vladimir Djurdjević, dramatičar mladje generacije, napisao je potpuno originalni, pseudo biografski, dramski tekst koristeći se kolažnom tehnikom, čiji je glavni junak Branislav Nušić. Radnja ovog, po žanru bliskog vodvilјu, komada smeštena je na sam početak Nušićeve karijere, kada se on – boreći se za sopstveni status, susreće sa likovima iz bogate galerije svog „budućeg“ komediografskog opusa. Djurdjević u izmišlјnoj priči o Ben Akibinim životnim kalamburima, vešto prepliće prepoznatlјive situacije i replike iz dramatičarevih čuvenih drama i originalne, vrcave sentence, ne gubeći se ni u jednom trenutku u stilskoj nedoslednosti. Nastao je, tako, duhovit i dramski uzbudlјiv omaž velikom komediografu.