Ujež

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
4.5

Broj ocena: 2;

Ujež

Premijera: 24. Sep 2020.
Pisac: Branislav Nušić, Režija: Velimir Mitrović

Igraju:

Milan Caci Mihajlović

Lepomir Ivković

Snežana Jeremić-Nešković

Dobrila Ilić

Nina Linta

Vesna Paštrović

Miljan Prljeta

Jovana Filipović

Jelisaveta KaradžićU periodu svog najintenzivnijeg i najuspešnijeg komediografskog stvaranja, Branislav Nušić je napisao „Ožalošćenu porodicu“ (1934) i „Dr“ (1936). Između njih je smestio komediju „Ujež“ (1935). Ovaj komad je u njegovo vreme, a bogami i danas, izazivao otpore i kritike upravo onih o kojima je pisao. Ženama je, naravno zavisno od ugla gledanja, smetao Nušićev konzervativan stav o njihovoj ulozi u „životu i društvu“. Eto, dešavalo se da i poznati ljubitelj „nežnijeg pola“ doživi da ga popreko gledaju zagrižene predstavnice ženskih udruženja i organizacija…

Zato je adaptacija išla linijom da istakne one posledice koje proizilaze iz tog „društvenog angažmana“, one nedoumice i sukobe koji svoj pečat uvek najviše ostave na deci. Sažimala se povremena raspričana literarnost i prazan hod koga je u ovoj komediji bilo, a isticali elementi koji uzrokuju nove zaplete kojih kod Nušića uvek ima u izobilju.

Režija je, shodno tome, želela da individualizuje likove i da razvija one situacije koje akcentuju Nušićeve najbolje komediografske osobine. Velike simpatije koje je on gajio za svoje likove čine da njegove komedije danas zvuče isto onoliko aktuelno kao i u vreme kada su nastajale. „Ujež“ zato, danas može da se igra i kao klasika i kao savremeni tekst, mada smo se mi opredelili za vreme kada je komedija nastala. Aktuelnost koja izvire iz Nušićevog dela dokazuje nepromenljivost ljudske prirode i živopisnost našeg, domaćeg mentaliteta.
Velimir Mitrović