Urbi et orbi

Ulogujte se da dodate predstavu u listu zelja
0.0

Broj ocena: 0;

Urbi et orbi

Premijera: 27. Oct 2007.
Pisac: Janoša Pilinsko, Režija: Andraš Urban

Igraju:

Moni – Emeše Nađabonji
Žuži – Kinga Mezei
Zoltan – Imre Elek Mikeš
Tibor – Gabor Mesaroš

Kostim: Svako spava u čemu želi.Verbalno tekstualni oralitet  postepeno napuštajući istoimeni komad Janoša Pilinskog.
U dubini naših dela mi sami, slobodno ja, i beskrajna sloboda.

"Predstava Urbi et orbi razorno je duhovita persiflaža “banalnih” i sitnih savremenih neuroza, savršeno precizno odigrana, teatarski beskrajno zavodljiva a opet nimalo populistička." Teofil Pančić (Vreme 12/06/2008)

"Pre svega, Andraš Urban mi je vratio veru u mogućnost da se u našoj zemlji – kako god se ona zvala – IPAK, napravi moderno pozorište koje se iskreno i hrabro bavi zaista NOVIM izrazom. Jer u ovoj predstavi ništa nije rutinsko i ništa nije uobičajeno!..Sve je pažljivo smišljano i pomno traženo i nadjeno. I to je traženo i nadjeno – što se iz predstave lako može videti – najtežim putevima, najdubljim istražvanjima i najiskrenijim preispitivanjima svega – i sebe i znanja i pozorišta kao takvog.(...)
Pravo je čudo koliko su mladi glumci – svi redom početnici, uspeli - vodjeni sigurnom rukom već iskusnog reditelja Andraša Urbana, da proničući u sopstvene tajne, stvore jedno jasno i nadasve sveže i MODERNO pzorište. Priznajem – mnogo mi je nedostajalo takvo pozorište i osećam veliko zadovoljstvo da se ono pojavilo. KONAČNO!" Goran Cvetković (Radio Beograd 2 – petak, 18.april 2008.)

"Predstavu karakterišu zaprepašćujuće, ponekad šokantne scene, ali i one najuznemirujuće morate pogledati. (...) To je doživljaj koji traje otprilike jedan sat, koji bi svako jedanput trebao da doživi. Možda to i nije doživljaj, nego terapija: svakodnevni problemi, koje čovek ponekad doživljava kao tragedije, potiskuju se u pozadinu. Nadamo se da ove patnje mi možda nikada ne moramo doživeti. Izuzetna igra četvoro glumaca čini predstavu efektnom, potpunim uživljenjem čine verodostojnim svoju krivicu, svoje greške. Možda ne postoji gledalac koji nakon predstave nije razmišljao o svojim greškama, gresima, i o tome, kojim patnjama bi trebao da plati za njih." Atila Horvat

Predstava traje 70 minuta bez pauze.
Predstava je namenjena publici starijoj od 18 godina.