U zagrljaju smeha

Tenor na zajam
Narodno pozorište Sombor
Piše: Dijana Milićević
05. nov 2019.

Jedno od onih večeri kada ni neumorni pljesak šaka nije dovoljan da iskaže tu jačinu smeha koju je u vama izazvalo ono što ste upravo odgledali na sceni. I najmanje što možete da uradite je da ustanete i, zajedno sa prepunom salom, budete jedna od nota melodije zvane „aplauz“...

„Tenor na zajam“, u režiji Olivere Đorđević, pozorišni je komad u kome su glumačka interpretacija i sama tematika usklađene do granice savršenstva. Od samog početka radnja biva dramatizovana iščekivanjem dolaska slavnog operskog pevača Tita Merelija (u maestralnoj interpretaciji Ninoslava Đorđevića), koji unosi napetost i u kasniji razvoj dramske radnje. Sa paljenjem prvih svetala scena se pretvara u utočište svih posmatrača, obilujući kvalitetnim humorom i izvanrednom glumačkom energijom. Vešto poigravanje italijanskim akcentom pomenutog operskog pevača samo je jedan od elemenata koji doprinose razdraganoj atmosferi, koja biva prisutna na sceni sve do spuštanja zavese. Duhoviti dijalozi upotpunjeni su gestikulacijom likova koja odgovara svakoj izgovorenoj reči, dajući joj jedan novi kontekst, iskren i spontan. Upravo iz te harmonije između izrečenog i učinjenog nastaje sva prirodnost komike, koja do samog kraja komada ostaje neraskidivi, ali i suštinski deo celine. Lišena bilo kakvih društveno angažovanih elemenata i insinuacija, radnja na pozornici dodatno olakšava publici da joj se prepusti, a zatim i da je oseti i doživi. I za tren ona postaje samo jedan isečak iz nečijeg života koji naprasno oživljava pred očima gledalaca i razvija se sa jednom jedinom namerom – da im razvuče usne u osmeh. Bez vulgarnosti ili pak usiljeno „komičnih“ situacija, glumci uspevaju da sa lakoćom prenesu (i iznesu) potpuno bezazleni humor, koji se zasniva na zabuni, ali i šarolikosti karaktera. 

tenor-na-zajam-recenzija2

Dok lik Sondersa (David Tasić Daf), čija se strogoća naročito ispoljava prema njegovom budućem zetu Maksu (kojeg izvanredno tumači Aleksandar Ristoski), daje „ozbiljnost“ čitavoj komediji, Tito Mereli „osvežava“ ovaj pozorišni komad svojom neposrednošću, ali i lakoćom u karikiranju italijanskog akcenta. Osim toga, Nemanja Bakić u ulozi radoznalog sobara, sigurnog u svoje pevačko umeće, izaziva smeh svakom svojom teatralnom pojavom. Iako povezani zajedničkom željom za upoznavanjem slavnog Merelija, ženski likovi oplemenjuju radnju na sceni zahvaljujući svojim jedinstvenim interpretacijama, te se tako naivnost i potpuno iskrena ushićenost Megi (Danica Grubački) prepliću sa pomalo lukavom i iskusnom Džulijom (Biljana Keskenović), koja na sve načine pokušava da se domogne Tita. U tome ne zaostaje ni lik Dajane (u odličnoj interpretaciji Vanje Nenadić), koja obuzeta velikom strasti pokušava da zavede slavnog tenora. Njihova harizmatičnost na sceni, kao i sukobi sa Titovom ljubomornom ženom Marijom (čiji lik u potpunosti dočarava Milijana Makević), čine ovaj komad jednom od najboljih komedija viđenih na našim pozorišnim scenama.

tenor-na-zajam-recenzija3

Upečatljivost gestikulacije svih likova pojedinačno, kao i karakterna transformacija nekih od njih (npr. Maksova, čiji anksiozni nedostatak samopouzdanja na trenutke prelazi u gordu svest o sopstvenom talentu) održavaju radnju sve vreme dinamičnom, dajući joj jedan i te kako pitak humor, čija jednostavnost ni jednog momenta ne prelazi u banalnost. Prirodnost u karikiranju likova i njihova međusobna kompaktnost dovode ovaj pozorišni komad do perfekcije. Zapanjujuć je način na koji likovi komuniciraju jedni sa drugima, paradoksalno slični u svojim različitostima i tako jednostavni u svoj svojoj složenosti. Besprekorno funkcionišući kao celina, podjednako učestvuju u nastajanju svakog komičnog elementa.

Ovo je jedan od retkih pozorišnih komada u kome se ne može izdvojiti samo jedan lik kao nosilac čitave radnje. Ovo je komad međusobnog glumačkog nadmudrivanja u kome se „glavni“ likovi stapaju sa „sporednim“ do neraspoznatljivosti.

Foto: NP Sombor/Siniša Trifunović
Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste