„Pozicija deteta” u subotu premijerno u BDP-u


Premijera predstave „Pozicija deteta” u režiji Ane Đorđević zakazana je za 2. mart i odigraće se u Beogradskom dramskom pozorištu, na maloj sceni “Predrag Pepi Laković”, sa početkom u 20 časova.

Rediteljka Ana Đorđević izjavila je kako ne sumnja da će ova predstava postati pravi pozorišni hit, usled vrlo aktuelne tematike koju obrađuje. Inspiracija za pisanje scenarija bio joj je jedan istoimeni rumunski film čija tema blisko korespondira sa društveno-kulturnom situacijom u Srbiji. Naročitu pažnju privukla joj je inicijalna scena ovog filma, u kojoj, nepažnjom vozača, na pešačkom prelazu biva pregaženo jedno dete. Istom tom scenom započinje i predstava “Pozicija deteta” i oko nje se dalje pletu događaji u drami. Rediteljka navodi da su snažan uticaj na nju izvršili prošlogodišnji nemili događaji, aludirajući na masovna ubistva koja su se dogodila u Osnovnoj školi “Vladislav Ribnikar” i u Mladenovcu. Ti događaji pokrenuli su u njoj čitav niz pitanja, među kojima se kao glavno izdvaja to kako smo kao društvo dozvolili sebi da do te mere degradiramo, da nam podmladak biva osuđen na odabir između dveju podjednako loših, bezizlaznih opcija – da ubija ili da bude ubijen. Prema rečima Đorđevićeve, pokušaj da se na to pitanje, na neki način, odgovori, predstavlja samu srž predstave “Pozicija deteta”.

Protagonistkinja predstave Paulina Manov tumači ulogu Zojine majke Pauline. Glumica je u više navrata istakla kompleksnost lika kojeg će predstaviti na sceni, naglasivši da ovu ulogu smatra svojom najzahtevnijom ulogom u karijeri. Naročitu zahvalnost uputila je rediteljki Ani Đorđević, koja je ulogu Pauline koncipirala tako što je sve vreme imala na umu upravo njen glumački senzibilitet, te se može reći da je ova uloga skrojena baš po njenoj meri. Pored toga, glumica navodi kako je rediteljka i ostale uloge u predstavi prilagođavala potrebama glumaca, što je, svakome od njih, saradnju na ovom projektu načinilo jedinstvenim i vrlo uzbudljivim iskustvom.

Najmlađi član ove glumačke ekipe Mina Nenadović tumači lik Zoje, Paulinine kćeri. Po njenim rečima, publiku očekuje jedna vrlo teška i ozbiljna priča, koja govori o poziciji deteta u današnjem dehumanizovanom društvu, a upravo je njen lik pokretač dramskog zapleta.

Glumcu Stefanu Radonjiću pripala je uloga Jana, Zojinog očuha. Istakao je da je njegov lik oličenje svih onih bezosećajnih ljudi iz stvarnosti, koji na putu ka ostvarenju sopstvenih ambicija ne prezaju ni pred kakvim moralnim skrupulama. Premda se deklariše kao umetnik, on ne pokazuje ni trunku saosećanja prema ljudima koji ga okružuju, te je, stoga, idealan primer nepovoljnog uticaja merkantilistički orijentisane društvene klime na iščeznuće svega onoga što je ljudsko u ljudima.

Glumici Tanji Pjevac angažman u ovoj predstavi predstavlja i prvu saradnju sa Beogradskim dramskim pozorištem. Govoreći o tematici predstave, naročit akcenat stavlja na njenu univerzalnost, te, samim tim, i na njenu mogućnost korespondencije sa različitim tipovima gledalaca. Cilj sviju njih, kako rediteljke, tako i ostalih članova pozorišne ekipe, jeste izazivanje zapitanosti kod gledalaca o pitanju krivice, morala i pravde u kontekstu vremena u kome živimo, kao i aktuelne krize obrazovanja i pozicioniranosti deteta u rđavo skrojenom društvenom sistemu.

Vladan Milić tumači lika koji, kako kaže, zapravo nema ime, te ga publika može nazvati kojim god imenom bude želela. Time aludira na već pomenutu univerzalnost tematike, usled koje će svaki gledalac moći bar jednim delom sebe da se pronađe u predstavi i da na sceni prepozna neke likove i situacije iz svog neposrednog okruženja. Njemu je u predstavi pripala uloga roditelja koji je izgubio dete, te je, s tim u vezi, još jednom naglasio težinu i kompleksnost tematike kojom se ova drama bavi.

Nadovezavši se na izjave svojih kolega, Jovo Maksić je predstavu “Pozicija deteta” okarakterisao kao svojevrsni eho današnjeg društva. On tumači lik paparaca, koji tokom razvoja dramske radnje prerasta u ogledalo savesti svih ostalih likova na sceni.

Reprize predstave zakazane su za 4, 5. i 6. mart i takođe će se održati na Maloj sceni Beogradskog dramskog pozorišta.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste