Sterijino pozorje od 26. avgusta do 3. septembra


15. maj 2020.

65. izdanje Sterijinog pozorišta odloženo je zbog pandemije virusa korona, te će biti održano od 26. avgusta do 3. septembra u Novom Sadu. 

"S radošću vas obaveštavamo da će se 65. Sterijino pozorje održati od 26. avgusta do 3. septembra 2020. u Novom Sadu.
O repertoaru, pratećim programima i svim dešavanjima koja naš Festival čine jednom od najznačajnijih kulturnih manifestacija u regionu, bićete obaveštavani u narednom periodu. 
S nestrpljenjem vas iščekujemo na 65. Sterijinom pozorju", objavio je na Fejsbuk stranici festivala kolektiv Sterijinog pozorja.

Organizatori Sterijinog pozorja saopštili su bili krajem aprila da su pripreme u toku koliko im situacija dozvoljava, te da čine sve da se vide sa publikom na leto, najverovatnije krajem avgusta.

U međuvremenu je u Srbiji ukinuto vanredno stanje, ali su još na snazi mere zabrane okupljanja većeg broja osoba u zatvorenom prostoru, pa pozorišta i bioskopi, koji su iz istog razloga zatvoreni sredinom aprila, još ne primaju publiku.

Lektor 65. Sterijinog pozorja, dramaturg Svetislav Jovanov, odabrao je sredinom marta za takmičarsku selekciju Nacionalne drame osam predstava objedinjenih sloganom „Stvarnost – čudnija od mašte“, ocenjujući da pozorišta u Srbiji završavaju sezonu 2019/2020. u znaku duboke egzistencijalne krize, ali, isto tako, barem kada se govori o najrelevantnijem što su pozorišta iznedrila, u znaku povišene umetničke i društvene samosvesti.

U netakmičarskom međunarodnom programu Krugovi, prema selekciji Jovanova, našle su se tri predstave iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske i Rusije, a u čast nagrađenih, selektor je predložio da Kamerni teatar 55 iz Sarajeva odigra predstavu „Sjećaš li se Doli Bel“ prema tekstu Abdulaha Sidrana, u režiji Kokana Mladenovića.

Kao poseban segment selekcije, Jovanov je predložio dve predstave koje je za off program Druga scena odabrala pomoćnica selektora, pozorišna kritičarka Ivona Janjić.

Izvor: danas.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste