27. Festival ekološkog pozorišta za decu i mlade od 19. do 22. avgusta u Bačkoj Palanci


13. jul 2021.

Na 27. Festivalu ekološkog pozorišta za decu i mlade u Bačkoj Palanci,  koji će pod sloganom „Poglavlje 27” biti održan od 19. do 22. avgusta, u takmičarskom programu biće odigrano sedam predstava iz iz Rusije, Slovenije, Hrvatske, Crne Gore i Srbije, dok će u revijalnom programu biti odigrane dve predstave nastale u koprodukciji FEP-a.

Kako navodi u obrazoloženju selektorka Tijana Grumić, dramska spisateljica i dramaturškinja, budući da neke od predstava koje je odabrala za prošlogodišnju selekciju iz objektivnih razloga nisu mogle da se u njoj ipak nađu, ove godine ćemo imati priliku da ih konačno pogledamo. Pored tih predstava, ove godine smo takođe dobili mnogo prijava za predstojeći festival. Nažalost, kapaciteti su ograničeni i među njima su izabrane tri nove predstave.

„Nakon prethodne godine koja je bila izazovna kako za sve nas pojedinačno, tako i za pozorište kao takvo, veliki je uspeh što je FEP uspeo da održi kontinuitet, a istovremeno bude primer toga kako se u doba pandemije na pre svega odgovoran, a zatim i kreativan način, organizuje jedan pozorišni festival”, kaže selektorka Tijana Grumić.

U takmičarskoj selekciji 27. FEP-a gledaćemo predstave „Lagarije – čas o surogatu”,  Dramski studio Prazan prostor i Кotorski festival pozorišta za djecu, Crna Gora; „Tu sam ispod polovine kapi”, Stanica Servis za savremeni ples, Beograd; „Laboratorij života”, LOFT, Zagreb, Hrvatska; „Vuka se ne bojim ja”, Кazališna družina Pinklec, Čakovec, Hrvatska; „Korak po korak do čiste planete ”, Gradsko kazalište „Zorin dom”, Кarlovac, Hrvatska; „Luda šuma”, Кuskus institut, Ljubljana, Slovenija; „Sirenina duša”, Mime theatre MI Minor, Rusija.

Selektovani za takmičarski program takmičiće se za nagradu Dobro drvo – za najbolju predstavu u celini po odluci stručnog žirija, za predstavu najbližu deci po odluci dečijeg žirija, za najbolju predstavu po glasovima publike, a biće dodeljene i pojedinačne nagrade po odluci stručnog žirija.

Uz takmičarski program, na 27. FEP-u posetioci že imati priliku da pogledaju i dve predstave u revijalnom delu programa, nastale u FEP-ovoj koprodukciji.

„Ove godine smo posebno ponosni na činjenicu da smo uspeli da realizujemo čak dve predstave u koprodukciji kako sa institucijama tako i sa organizacijama civilnog društva još jednom dokazavši da saradnjom između institucionalnog i nezavisnog sektora nastaju hrabrije i aktuelnije predstave za decu koje ispituju ne samo nove forme nego i tabu teme kada je upitanju rad sa decom i za decu. Ovim značajnim korakom u domenu pozorišne produkcije Festival ekološkog pozorišta se približava ideji da stvara pozorište tokom cele godine i aktivnije bude uključen u nove metode praćenja i razvoja dece i mladih putem umetnosti. Obe predstave mogu se svrstati u ekološki teatar jer se bave ekologijom duha što je preduslov za zdravu životnu sredinu u svakom smislu”, kaže direktorka Festivala Sonja Petrović.

U čast nagrađenih biće odigrana predstava „Ja sam Akiko” – FEP, Bačka Palanka i Kulturni centar Pančevo, dok će festival otvoriti predstava „Devojčica sa šibicama” - FEP, Bačka Palanka, Udruženje Sloboda nema cenu, Novi Sad i Pozorište mladih, Novi Sad.

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste