„39 stepenika“ nova predstava u Pozorištu mladih


Premijera predstave „39 stepenika“ u koprodukciji Pozorišta mladih i Gradskog pozorišta Bečej, a u režiji Igora Pavlovića, zakazana je za petak, 7. februar, na Maloj sceni Pozorišta mladih, s početkom u 20 časova. 

39-stepenika-premijera-danijel-rauski

Avanturističko-špijunski roman ovog naziva prvi je napisao Džon Bakan još 1915. godine, u kome je priča skoncetrisana oko glavnog junaka sticajem okolnosti optuženog za ubistvo agenta i upletenog u špijunsku akciju. Ovaj zaplet preuzima Hičkok za svoj istoimeni film, smestivši ga u 1935. godinu i kontekst tada aktuelne situacije u svetu, rasta nacionalizma i Hitlerovog razvoja. Na kraju, pozorišnu adaptaciju napravio je Patrik Barlou 2005. godine, što bi značilo da, po rečima reditelja, ova predstava zapravo ima čak tri izvora. 

„Ovo je komedija u kojoj glavni izvor komičnosti dolazi iz toga ne da parodira Hičkokov film, nego da se pozorišnim sredstvima ispriča filmska priča. (...) Četvoro glumaca igra u jednoj sceni i do dvadeset likova, nekada samo menjajući šešire, a nekada samo izlazeći na sekundu i vraćajući se kao drugi lik, što bi trebalo da donese dinamiku na jedan pozorišni način, drugačiji od filma“, objašnjava Pavlović. 

39-stepenika-premijera-danijel-rauski

„Ono što mi se u ovom tekstu jako dopada je što sve one nelogičnosti i nedoslednosti kod Hičkoka ovde nisu izvrgnute ruglu, nego je u ovom tekstu na njih stavljen akcenat da se ta nedoslednost, odnosno nelogičnost dovede na nivo apsurda. Što je opet još novi nivo humora. Ja mislim da će ovo biti baš jedna hit predstava, da će biti jako voljena i gledana, a mi ćemo znojiti litre i litre znoja da bi se publika zabavila“, izjavio je glumac Igor Greksa. 

Pretpremijera predstave „39 stepenika“ zakazana je za 6. februar, dok je premijera u Gradskom pozorištu Bečej planirana za 8. februar. 

„39 stepenika“

Reditelj: Igor Pavlović

Pisac teksta: Patrik Barlou

Prevod: Zdravko Petrović

Koreograf: Milica Grbić Komazec

Scenograf: Igor Pavlović

Igraju:

Ivan Đurić, Aleksandra Pejić, Danilo Milovanović, Igor Greksa

Foto: Danijel Rauški (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste