Trupi „Goblin parti” glavna nagrada na 46. INFANT-u


Proglašenjem pobednika i uručenjem nagrada sinoć je u Velikoj sali Kulturnog centra Novog Sada svečano zatvoren 46. Internacionalni festival alternativnog i novog teatra - INFANT.

Žiri festivala, u sastavu: Borka Golubović Trebješanin, novinarka i kritičarka lista „Politika”, Rita Gobi, plesačica i koreografkinja i reditelj Filip Markovinović, dodelio je nagradu za najuspešniji eksperiment, odnosno predstavu u celini komadu iz tri dela: „Greška pri sletanju” , „Ja sam goblin” i „Srebrni nož”, u izvođenju trupe Goblin parti iz Južne Koreje sa obrazloženjem da južnokorejska trupa koristi pun spektar mogućnosti pozorišnog jezika, savremenog plesa i tradicionalnih elemenat.

„Multimedijalni iskorak, koji se ogleda kroz korišćenje filma kao integralne komponente predstave, još jednom ukazuje na tanku liniju kojom se prožimaju pozorišna i filmska umetnost. Umetnici Goblin partija su hrabri da traže nešto drugo od onoga što je u svetu trend. Osetili smo sa kojom lakoćom igraju, da njihovi pokreti nisu naučeni već spontani i u tome je snaga njihove umetnosti. Njihova koreografija je iznenađenje, nije predvidiva. Sve to ih je preporučilo za ovo prestižno priznanje 46. Infanta”,  navodi se u saopštenju.

Za najoriginalnije istraživanje jednog od segmenata pozorišnog jezika povelja je dodeljena predstavi „Smrt Fašizmu! O ribarima i slobodi”, Reflektor teatra iz Beograda.

„Polazeći od istorijske građe i faktografije kroz radionički pristup akteri predstave „SMRT FAŠIZMU! O Ribarima i Slobodi” uspeli su da dođu do jasne i čiste dramske strukture, koja i pored istorijske faktografije donosi jasno definisan ideološki stav prema savremenom trenutku”, obrazložio  je žiri.

Nagrada za izuzetnu ekspresivnost na graničnom području između pozorišta i ostalih umetnosti ili stvaralaštva u najširem smislu pripala je predstavi „Ljudska sramota”  #reteteatro41 i Matera-Bazilikata 2019. iz Italije.

Kako se u saopštenju navodi, polazeći od ličnog poimanja pojma srama pa kroz istraživanje u procesu rada, umetnici „reteteatra41” došli su do uzbudljivog rezultata koji na dopadljiv i komunikativan način zadire u mračne slojeve ljudskog bića. Koncept predstave „Ljudska sramota” je blizak sa publikom koja pleni duhovitošću, nenametljivo zadirući u našu svakodnevicu. Učesnici ove predstave poigravaju se sa scenskim karakterima i ulogama kao da su upravo napisani za njih.

Poslednje festivalske večeri i neposredno pred objavljivanje odluke žirija novosadskoj publici  predstavila se i švajcarska plesna trupa sa predstavom „Romeo, Romeo, Romeo”, za čiju je koreografiju zadužen Džošua Monten.

Plesna produkcija četiri Romea, u kojoj je jedan zapravo žena, istražuje ideju plesa kao uzbuđujuće bliskog i ličnog oblika suživota dvoje ljudi i pokazuje da čak i danas, u doba Tindera, Grindera i on-lajn zabavljanja, ples istrajava u svojoj ulozi činioca u nalaženju partnera. Svaki od posmatrača može da uskoči u ulogu Julije i posvedoči plesačevu posvećenost da impresionira svojom umetnošću, šarmom, atletskom građom, skladnim pokretima, a ponekad i golim očajanjem.

U čast nagrađenih odigrana je predstava „U tišini pozornice” Saveza dramskih umetnika Vojvodine.

Podsećamo, na 46. INFANT-u, koji je trajao od 25. juna, pod sloganom „U potrazi za ljudskošću”, novosadska publika je imala priliku da pogleda 15 predstava po izboru selektorke Sanje Krsmanović-Tasić u izvođenju teatarskih trupa iz osam zemalja (Nemačke, Francuske, Južne Koreje, Češke, Italije, Palestine, Švajcarske i Srbije).Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste