Autorski projekat Harisa Pašovića „Svet mogućnosti“ premijerno u SNP-u


Premijera predstave „Svet mogućnosti“ biće održana 6. aprila od 19.30  časova na sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu.  

Autor i reditelj ove predstave je Haris Pašović, a predstava je međunarodni projekat u kome učestvuju Srbija, Crna Gora, Hrvatska i Bosna i Hercegovina. Na tom projektu se radi skoro dve godine i biće realizovan kroz narednih nekoliko meseci u sve četiri zemlje. “Oko čega smo se svi složili jeste da mi jako podržavamo aktivizam kad su u pitanju osobe sa poteškoćama u razvoju. Naš prevashodni cilj nije bio aktivizam već da razumemo taj svet i pokušamo da shvatimo njegovu prirodu” rekao je Pašović.

„Svet koji ćemo imati prilike da vidimo u ovoj predstavi je potpuno drugačiji od onoga na koji je većina od nas navikla, ali je opet jednako i autentičan i kompleksan i emocionalan“ izjavila je zamenica upravnika Srpskog narodnog pozorišta i direktorka Drame Sonja Damjanović. 

Pomoćnica direktora srednje škole „Dr Milan Petrović“ Svetlana Bašević rekla je: „Radeći više od godinu dana sa Harisom i glumcima, vrlo brzo smo svi zajedno shvatili da nije moguće jednom predstavom obuvhatiti sve teme koje se tiču osoba sa smetnjama u razvoju, u fokusu predstave su osobe sa autizmom i cerebralnom paralizom i njihove porodice“. Kroz međunarodnu saradnju su takođe dolazili u kontakt sa porodicama osoba sa invaliditetom o čemu je Svetlana rekla: „Svaka priča je individualna, svaka osoba sa invaliditetom i svaka porodica ima svoju priču, ali postoje neka pitanja koja su univerzalna i zajednička za sve i predstava se upravo time bavi“.

„Pozorište kao medij je jako značajan vid komunikacije sa širom publikom, a ova predstava iako nema dokumentarni ima umetnički karakter i otvara značajna pitanja i možda dovede do nekih rešenja koja su značajna za osobe sa invaliditetom“ dodala je Svetlana. 

O procesu rada tokom predstave i koreografiji, koreografkinja Larisa Lipovac rekla je: „Proces je individualan, velika posvećenost glumaca u ovom projektu je ono što ga odvaja od ostalih, jer oni sa velikim poštovanjem pristupaju materijalu i samim pričama. Takva je i koreografija i scenski pokret, tj. manje je koreografija a više je scenski pokret- naglasak je na procesualnosti, sam individualni proces glumaca je kreirao scenski pokret“.  

U predstavi igraju: Gordana Đurđević Dimić, Lidija Stevanović, Sanja Ristić Krajnov, Jelena Antonijević, Mina Pavlica, Marija Feldeši, Milan Kovačević, Marko Savković, Vukašin Ranđelović, Aljoša Đidić, Aleksandar Sarapa, Rade Perović.

Prva repriza će se održati 9. aprila u SNP-u, potom u Sarajevu 9. maja, u Zagrebu 27. maja i 13. i 14. jula u Budvi. 

Foto: M. ErdeljiPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste