Bajazid ili Miloš? Mehmed ili Aleksandar?


Preksinoć je na sceni “Bata Stojković” Zvezdara teatra prikazana, po rečima reditelja, Darka Bajića, jugoslovenska drama “Osama – kasaba u Njujorku”. Predstava je rađena po romanu Vladimira Kecmanovića, a u dramatizaciji Darka Bajića i Koste Peševskog.

Ovo je priča o prijateljstvu i ljubavi koja ne trpi podele. Priča u kojoj nema gubitnika, već samo mladih koji hrle u slobodu i bore se za svoj cilj. Danas se taj cilj ogleda u dokazivanju da ”nije bitno kako se zoveš, ni ko si, ni odakle si. Kada bismo nacionalnost ili veroispovest stavili u drugi ili treći plan živeli bismo mnogo lepše”. Tim rečima  glavni junak i narator, Andrija Kuzmanović, istakao je poruku koju nosi čitava predstava.

Reditelj, Darko Bajić, u više navrata naglasio je potrebu za prevazilaženjem nacionalizma i samom predstavom zapitao sve nas koliko se zameramo društvu ukoliko se zaljubimo u osobu druge veroispovesti i može li to stvarati probleme našim potomcima:

“To je za mene, pre svega, bila priča o generaciji meni bliskoj, koja je iz bezbrižnog odrastanja u Jugoslaviji ušla pravo u krvavi rat. Neke je poslao direktno u smrt, neke u emigraciju, a neke ostavio ovde da žive suočeni s posledicama tragedije koju su preživeli. Kroz ovu predstavu sam pokušao da dođem do odgovora, da li za moju generaciju postoji mogućnost pročišćenja od rana ili do tog pročišćenja mogu da dođu tek sledeće generacije. Naša deca.”

Čist bosanski akcenat kojim je predstava odigrana pripisuje se originalnom romanu “Osama”, pisca i rođenog Sarajlije, Vladimira Kecmanovića:

“Dramski tekst Osama – Kasaba u Njujorku, koji predstavlja slobodnu adaptaciju mog romana, ovu istinu otelovljuje na nešto manje žestok način. Možda zato što publika ne voli da se suočava sa mučnim istinama. Možda i zato što vladare današnjeg sveta nije mudro izazvati direktnim poređenjem sa osmanlijskim zulumćarima. A najverovatnije je da su ta dva razloga duboko i čvrsto povezana.”

Glumačku podelu čine Andrija Kuzmanović, Isidora Simijonović, Jovan Jovanović, Iva Ilinčić, Amar Ćorović i Branko Janković. Reprizu predstave možete pogledati 20. i 22. aprila.

Autorka: Ivana Milosavljević

Foto: Zvezdara teatarPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste