Balet "Evgenije Onjegin" premijerno na Velikoj sceni Narodnog pozorišta


puskin-balet-onjeginBalet „Evgenije Onjegin“, na muziku Petra Iljiča Čajkovskog, u koreografiji i režiji Lidije Pilipenko, biće premijerno izveden 23. decembra u 19:30 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kako je naglasila Lidija Pilipenko koja potpisuje i libreto, Jevgenije Onjegin teška i izrazito komplikovana ličnost.

"Bio je veliki izazov sve to postaviti na sceni. Tu je i izrazito komplikovan odnos Tatjane i njene sestre koje su karakterno drugačije. Bilo je mnogo pitanja koja sam razrešavala u procesu postavljanja baleta, vezanih za neverovatno genijalno Puškinovo delo", kazala je Pilipenko.

U ovom spektaklu učestvuju čitav baletski ansambl i solisti Narodnog pozorišta. Jovan Veselinović i Dejan Kolarov igraće u alternaciji Onjegina, dok će Tatjanu neizmenično na sceni oživljavati Bojana Žegarac Knežević i Tatjana Tatić. U ulozi Onjeginovog prijatelja Lenskog naći će se Igor Pastor i Nikola Bjanko.

Orkestrom će dirigovati maestro Dorđe Pavlović koji je u saradnji sa koreografkinjom uradio adaptaciju i napravio izuzetan izbor muzičkih kompozicija Čajkovskog.

Scenografiju će kreirati Boris Maksimović, dok je izrada kostima poverena Katarini Grčić Nikolić. Asistent koreografa je Duška Dragičević, a repetitorka Marija Vještica.

Čuveno delo „Evgenije Onjegin“, biser ruske, ali i svetske književnosti, Aleksandar Sergejevič Puškin napisao je 1831. godine.

Izvor/foto: narodnopozoriste.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste