Beogradsko dramsko pozorište najavilo jedanaest projekata u 2024. godini


Premijera predstave „Švejk” u režiji Veljka Mićunovića, a po motivima romana „Doživljaji dobrog vojnika Švejka u svetskom ratu” Jaroslava Hašeka biće premijerno izvedena 28. decembra u Beogradskom dramskom pozorištu. Ovo je ujedno i poslednja premijera u sezoni 2023. u ovom teatru. 

Prema rečima reditelja, u pitanju je adaptacija „najvećeg ratnog romana ikada napisanog”, a tokom procesa istakla se i trenutna, dnevna aktuelnost antiratne tematike. „Pored tog antiratnog okvira, predstava se bavi i pitanjem lične odgovornosti, pitanjima pojedinca u okvirima u kojim obitavamo, i onim što fascinira svakog „evrimena” poput Švejka, što je meni tematski vrlo uzbudljivo, a to je ta umetnost preživljavanja”, ističe Mićunović. Otkrio je i da je početak priče smešten u vreme Sarajevskog atentata, ali da ćemo sami morati da otkrijemo dokle će ona stići. 

beogradsko-dramsko-pozoriste-najavilo-jedanaest-projekata-u-2024-godini1

Milutin Dapčević ovom predstavom se vraća na beogradsku scenu nakon više od trideset godina. „Potrudili smo se da uđemo u taj svet u kom je sve neizvesno; u našoj predstavi nikada ne zauzimamo stav u odnosu na ideologije i mislim da, ako gledalac dođe sa idejom da se zapita o ovim temama, u tome će uspeti”, navodi Dapčević. Pored njega u predstavi igraju: Ozren Grabarić, Milutin Milošević, Miloš Lazarov, Vanja Nenadić, Dunja Stojanović, Iva Ilinčić, Ivana Nikolić i Ivana Vukmirović. Reprizna izvođenja zakazana su za 29. i 30. decembar. 

Beogradsko dramsko pozorište je tradicionalno najavilo i naslove koji će premijerno biti izvedeni u 2024. godini, a kojih će u narednoj sezoni biti jedanaest. Slogan nove sezone će biti „Opasne veze”, kako iz pozorišta navode, što zbog brojnih koprodukcija, što zbog same tematike. 

Prva premijera u sezoni 2024. biće već 10. februara, a u pitanju je koprodukcija sa novopazarskim Regionalnim pozorištem pod naslovom „Ljudi bez grobova” po romanu Enesa Halilovića i u režiji Stevana Bodrože, koja je ovog novembra bila izvedena u Novom Pazaru. 

Dan pozorišta, 20. februar obeležiće premijera poznatog teksta „Gidionov čvor” u režiji Jane Maričić, dok nas u martu i aprilu čekaju dva autorska komada, „Pozicija deteta” po tekstu i u režiji Ane Đorđević, kao i „Svet zaslužuje kraj sveta” Tijane Grumić u režiji Selme Spahić. 

beogradsko-dramsko-pozoriste-najavilo-jedanaest-projekata-u-2024-godini2

U maju i junu biće izvedene pozorišne adaptacije čuvenih filmova „Čovek-slon” u režiji Kokana Mladenovića i „Kramer protiv Kramera” u režiji Slobodana Skerlića, dok nas od septembra očekuju komadi „Šarlota Kasteli” po motivima romana „Gospoda Glembajevi”, u režiji Branislava Mićunovića, zatim „Čarli Čaplin – svetla velegrada” u režiji Nikite Milivojevića, kao i projekat u režiji Nikole Ljuce o kome će više biti otkriveno sledeće godine. 

Nastavlja se i projekat „Novi glasovi”, nastao na inicijativu rediteljke Ane Tomović, kroz koji mladi dramaturzi i reditelji imaju priliku da predstave svoj rad. Tako će tokom avgusta na letnjoj sceni biti izvedeni komadi „Rake” Sofije Dimitrijević, u režiji Dajane Josipović i „Kavez za ptice” dobitnika Sterijine nagrade Nikole Stanišića, u režiji Slobodana Stankovića. 

Beogradsko dramsko pozorište takođe je najavilo i besplatni filmski program tokom leta pod sloganom „Besplatno radi bioskop”, a tokom kog će biti prikazivani filmovi u selekciji Nikole Ljuce, praćeni razgovorima sa autorima.

Foto: Antonio Ahel/ATAImagesPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste