Bili smo na festivalu "Svilena maska"

Tijana Gnjidić
09. Jun 2017.

U četvrtak 8. juna u Centru za kulturu u Svilajncu uspešno je održan prvi festival “Svilena maska” u organizaciji omladinskog amaterskog pozorišta “MMaska” iz Svilajnca.

najbolja-predstava-maskaNajbolja predstava festivala

Festival je počeo u 16h i trajao je do 21h, što je bilo malo duže od planirane satnice. Na festivalu su učestvovali takmičari iz Svilajnca, Šida, Jagodine, Kragujevca i Banja Luke, te se zbog priprema između predstava satnica programa malo pomerila, ali to nije nikako uticalo na kvalitet festivala. I publika, i učesnici, imali su priliku da uživaju u sjajnoj organizaciji.

Kako je ovo prvi festival u Svilajncu ovog tipa, ovom prilikom čestitamo pozorištu “MMaska”, njegovom osnovaču Mladenu Miljkoviću i svima koji su ga podržali, a nadamo se da će postati i deo tradicije.

Žiri koji su činile glumice Brankica Sebastijanović i Marija Stokić, takođe su oduševljene organizacijom festivala i izborom predstava. Kako bi se povukle i donele odluku nakon odgledanih svih predstava, Stefan Lazarević, “MMaskin” glumac, nastupio je sa nekoliko svojih pesama, a zatim je usledila dodela preko 40 zahvalnica za sve one koji su pomogli da se ovaj festival realizuje.

Na kraju, svi učesnici su nagrađeni poklon knjigama i objavljena je odluka žirija.

dobitnici-nagrada-maskaDobitnici nagrada za najbolju glumicu i najboljeg glumca i režisera

Žiri je za gran pri nagradu – za najbolju predstavu izabralo predstavu “Želim da se oslobodim” Kulturno obrazovnog centra iz Šida, čiji je autor Cvetin Aničić. Nagrada za najbolju glumicu festivala takođe je otišla u Šid, i to glumici Vanji Stevanović. Za najbolju režiju, a ujedno i najboljeg glumca festivala nagradu je dobio Ognjen Bogdanović za predstavu “Pravda za Gulivera (Put U Lili Put)” pozorišta mladih DIS iz Banja Luke.

Za kraj, prenosimo vam izjavu Mladena Miljkovića:

Uspeo sam i uspeli smo da uradimo nešto nemoguće, nešto što nisam ni sanjao ali ostavrilo se od upisa fakulteta, otvaranje pozorišta pa i osnivanje prvog festivala "SVILENA MASKA" u Svilajncu u ovakvom mračnom vremenu za kulturu i umetnike. Uspeli smo da po prvi put prikažemo pozorišni maraton u jednom malom prelepom gradiću na koji sam jako ponosan a pogotovo na ljude koji su bili uz mene u jednom SVILAJNCU. Ovo je samo početak, ovaj dan je odlučio da festival mora da živi jer Vi to želite, a ja ću se potruditi da sledeće godine nadmašim prvi fest, mada će to biti jako teško.

Autor: Tijana GnjidićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste