Bili smo na Gala koncertu Opere SNP-a


Svečani koncert solista, Hora i Orkestra opera Srpskog narodnog pozorišta održan je 21. juna pred prepunom salom scene „Jovan Đorđević“. Ujedno obeležen je Svetski dan muzike i završetak 156. sezone. Koncertom je dirigovao gost iz Italije Đanluka Marčano.

gala-koncert-snp

U prvom delu programa najzastupljenija bila je muzika iz opere Karmen Žorža Bizea, a koncert je započeo orkestar sjajnim izvođenjem Svite broj 1. U pitanju je orkestarska muzika koju je francuski kompozitor i Bizeov prijatelj Ernest Žiro sastavio od delova muzike iz opere Karmen. Zatim je mecosopran Marina Pavlović-Barać, razigrano izvela ariju „Seguidilla“ iz prvog čina „Karmen“. Naredna arija bila je iz iste opere. Tenor Aleksandar Saša Petrović odlično je izveo ariju Don Hozea iz drugog čina, koja je jedan od najliričnijih momenata celog dela. Sledeći je nastupio tenor Saša Štulić, pevajući ariju „Amici miei“ iz Donicetijeve opere Kći puka. Program se ponovo vraća na Karmen i čuvenu  „Habaneru“ u sjajnom izvođenju mecosoprana Violete Srećković. Sledeći je nastupio odlični bariton Vasa Stajkić, u pratnji hora, izvodeći ariju Toreadora. Na polovini koncerta orkestar je svirao „Intermezzo“ iz Kavalerije rustikane Pjetra Maskanjija. Bariton Željko R. Andrić je, u pratnji hora, veselo i duhovito izveo ariju nadrilekara doktora Dulkamare iz „Ljubavnog napitka“ Gaetana Donicetija. Na scenu je zatim ponovo izašao Saša Štulić. Ovaj put pevao je pesmu „Granada“ meksičkog kompozitora Augustina Lara. Potom je Aleksandar Saša Petrović, čuvenu ariju „Nessun dorma“ iz Pučinijeve opere Turandot, odlično izveo sa posebno upečatljivim krajem. Za kraj koncerta orekstar je izveo kompoziciju „Dancon no. 2“ koju je komponovao Arturo Markes. Kompozicija je namenjana orkestrima, a sadrži i delove koje naizmenično solo izvode klarinet, oboa, klavir, violina, truba i pikolo flauta.

 Glavna zvezda programa bio je italijanski dirigent Đanluka Marčano koji je sjajno vodio koncert i evidento izvukao dodatni kvalitet iz ansambla opere.

Publika nije mogla ostati ravnodušna na pozitivnu energiju sa scene pa je dugim i snažnim aplauzima propratila nastupe svih solista i orkestra, koji je večeras izvanredno svirao. Šteta je što u program koncerta nije uvrštena i neka horska numera, jer bi bilo sjajno da smo i njih čuli u „glavnoj ulozi“.

gala-koncert-snp-2O koncertu jedan od vodećih solista SNP-a, bariton Vasa Stajkić za naš portal kaže: „Gala koncert je postao neka vrsta tradicije u SNP-u. Poslednjih sezona na našim koncertima mogli ste čuti i izlete u filmsku muziku, ali ovaj put ostali smo verni operskom repertoaru sa izuzetkom jedne napolitanske pesme. Razlog tome je, verovatno, to što je dirigent na koncertu bio gostujući dirigent Đanluka Marčano, pa je vremena za pripremu ovakvog koncerta bilo manje. To nikako ne umanjuje kvalitet ovakvih koncerata, već pokazuje pravu sliku i stanje opera SNP-a, da se izbori sa zahtevnim odlomcima iz različitih opera i epoha. Arije su uvek najteža mesta u operama, a kada ih izvodimo koncertno onda je zadatak još teži, jer nemamo svu dodatnu pomoć u vidu scenografije, kostima i šminke. Na koncertu imamo samo par taktova muzike da uđemo u lik i tih nekoliko minuta da pokušamo da prenesemo muzičku i dramsku kulminaciju jednom čitavog lika građenog kroz tok predstave. Nimalo lak zadatak su kratke forme i koncerti.”

On napominje da je za uspeh ovog koncerta izuzetno važnu ulogu imao dirigent: „Na ovom koncertu imali smo jednu veliku pomoć u vidu mladog maestro Marčana. Nesebično je podelio svoju energiju i znanje i to se očigledno osetilo u reakciji publike, koje je bila veoma zadovoljna.“ 

Vasa Stajkić je dodao i šta za njega znači arija koju je pevao, a ujedno je dao i najavu svoje naredne uloge i sledećeg projekta ansambla opere: „Posebno mi je drago što sam pevao ariju Toreadora iz opere Karmen i time najavio još jednu ulogu kojoj se zaista radujem. Premijera opere Karmen za sada još nema datum, ali se zna da će se ona desiti u narednoj godini. To je naslov koji uvek privlači veliki broj publike i koji je uvek punio veliku salu SNP-a. Nadamo se još jednom spektaklu.“

I mi se nadamo još jednom spektaklu, a naš portal će sve to ispratiti i redovno vas izveštavati.

Autor i foto: Dušanka LjubojevićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste