Bitef polifonija posetila i Kragujevac

Ivana Franich
24. Sep 2018. 52. Bitef

Učešće na ovgodišnjoj Bitef polifoniji 22. septembra u Kragujevcu, u matičnom pozorištu Joakim Vujić uzela je predstava "Dvesta". U duhu samog Bitef festivala, predstava Knjaževsko-srpskog teatra "Dvesta" Petra Mihajlovića, u režiji Jovice Pavića prevazilazi sve kulturne i političke barijere kretajući se uspešno ka burnoj evoluciji pozorišne umetnosti.

Porodica? Posao? Status? Obrazovanje? Pravda? Poštovanje?

Ovo su neka od večitih pitanja ljudske svakodnevice, čije odgovore u potpunosti možda nikada nećemo pronaći.
Predstava "Dvesta" u sebi krije surovu realnost istorije grada Kragujevca, ali i realnost celokupne države u kojoj se rađamo, živimo i umiremo. 

Radnja predstave govori o zaboravljenim korenima, istoriji svog naroda i o zaglupljenim ljudima. Prikazana je tužna istorija nasih prostora u proteklih 200 godina na pomeren, iščašen, sarkastičan, na momente veoma komičan, a na momente veoma potresan i bolno otrežnjujući način. Priča o jednoj "tipičnoj srpskoj porodici koja se snalazi i pliva u svim režimima i sistemima. Da li porodica iz svega izlazi kao pobednik ili se zajedno sa nama klanja lažnim idolima, vladi, nisko-moralnim ljudima i sistemu koji ne prestaje da diktira?

Da li je previse otužno ili se možemo slobodno zapitati da li je previše istinito da i danas vlada korupcija, nemaština, primitivizam i neznanje. Da ovom kao i svakom drugom državom u svetu vladaju novac, novac i isključivo novac. Da su prave vrednosti odavno izgubljene govori upravo  5 slika ove predstave. Priča u kojoj se na najprostihe načine dolazi do diplome, posla, novca i određenog položaja u društvu. Prikazano je kako je neznanje i medijski isprana glava prihvaćena i popularna u drustvu. Surovo opisane slike u predstavi takođe prikazuju gde se nalazimo i gde nažalost ostajemo. 

"Nalik na život "sve" je dokumentarizam i fantastika, parodija i tragedija, melodrama, horor, komedija i opelo, poezija i mašine, glad i alavost, partija i pasoš, novac i vazduh, smrt ali možda i nekakva nada."



Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste