Bobra za pozorište u čekaonici za bolje sutra


Na četvrtoj večeri 15. Urban festa odigrane su predstave „Garderober“ Teatra 5 iz Beograda i „Čekaonica za bolje sutra“ dramskog studija Daske iz Laktaša iz Bosne i Hercegovine.

Predstava „Garderober“ po tekstu Ronalda Harvuda je odigrana u režiji Zorana Rakića. Tekst je inicijalno jako dobar. Bavi se problemom koji se tiče svih pozorišta uopšte. Iako je smešten u vreme Drugog svetskog rata, naslućuje se da su odnosi u pozorištu ostali slični i danas. Bombardovanje, koje se čuje u toku izvođenja Šekspirovog „Kralja Lira“, na specifičan način ilustruje dekompoziciju institucije pozorišta od koje se ne može pobeći ni danas. Ipak, iako je to možda bila rediteljeva namera, glumci ne stvaraju odnose među likovima na sceni. Svaki lik živi svoj život bez mnogo uplitanja u živote drugih likova na sceni i tako se stvara osećaj hladnoće i monotonosti u čitavoj sali. Novi poredak je okupan individualnošću. Možda bi bilo dobro ovaj tekst adaptirati i pokušati izbeći šekspirovsku hladnoću. Sama predstava ne nudi rešenje problema o kom govori.

Predstava „Čekaonica za bolje sutra“ po tekstu Marine Vujčić je odigrana u režiji Ognjena Todorovića. Ovaj tekst se bavi prolaznošću života dok nešto sve vreme čekamo. Tako su likovi smešteni u prostoriju čekaonice u jednoj ambulanti. Svako od njih govori svoju životnu priču i na taj način gradi svoj lik pred publikom. Tekst je protkan replikama koje liče na sentence. Likovi se bore sa usamljenošću, neostvarenim ambicijama, problemima u braku i preteranim strahom od bolesti. U onom trenutku kada saznaju da jedan od njih boluje od leukemije, naizgled počinju da shvataju prolaznost života, iako sve liči na to da će opet sutra nešto čekati. Predstava je ukomponovana i traje baš onoliko koliko je potrebno. Gledaoci izlaze sa velikim znakom pitanja iznad glava i motivisani da prestanu da čekaju život.

Večeras je na repertoaru poslednja predstava u takmičarskom delu festivala „Život moj“ Fakulteta umetnosti u Prištini(Kosovska Mitrovica), a u čast nagrađenih će se odigrati predstava „Tačke“ Pozorišta mladih Abrašević iz Kragujevca.

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste