Bogat prateći program na 53. Bitefu


Pedeset treći Bitef održaće se od 17. do 26. septembra pod sloganom „Počnimo ljubav ispočetka“. Beogradska publika će tokom trajanja festivala imati priliku da u glavnom programu pogleda predstave iz Belgije, Hrvatske, Francuske, Nemačke, Švajcarske, Srbije, Nigerije, Brazila i Slovenije, a pored glavnog očekuje nas i bogat prateći program. 

Kako je ranije najavljeno, polovina programa ovogodišnjeg Bitefa biće smeštena u Luci Beograd. Umetnički direktor  festivala Ivan Medenica istakao je zadovoljstvo odabirom ovakvog prostora naglasivši kako je otkrivanje novih alternativnih programa važna tradicija Bitefa. 

„Ove godine ćemo se koncentrisati u tri hangara Luke Beograd, gde će se izviditi četiri predstave glavnog programa. Umetnički zahtevi samih kompanija za prostorima kakvih u Beogradu nemamo u našim pozorištima, ali i dramaturško-koncepcijski razlozi uticali su na odluku da se jedan deo programa smesti baš ovde. U Luci Beograd smo zato što smo hteli da se izmestimo  u jeda zatvoren, zaštićen prostor kako bismo tamo praktikovali zajedništvo i kroz predstave koje ćemo gledati, ali i kroz našu međusobnu interakciju“, rekao je Medenica. 

Prateći programi, koji su, kako je najavio Medenica, brojniji nego ikada do sada, takođe će se najvećim delom odigravati u Luci Beograd. Oni će uključivati predstave, tribine, radionice, muzičke programe, a organizatori posebno ističu festival savremenog cirkusa u cirkuskom šatoru Cirkobalkana.

Rezervacija ulaznica za programe 53. Bitefa traje do 30. avgusta, a prodaja ulaznica počinje 2. septembra na biletarnici Pozorišta na Terazijama i onlajn.

SUSRETI SA AUTORIMA

17-26.9.

Javni razgovori sa autorima i izvođačima predstava glavnog programa.

CIRKOBALKANA 

20.9. – 28.9. Luka Beograd

Festival savremenog cirkusa u cirkuskom šatoru

BITEF POLIFONIJA 

19.9. – 25.9. 

Tradicionalni prateći program koji se sastoji od predstava, performansa, radionica, razgovora, okruglih stolova. Ovogodišnji slogan je „Od prvog zagrljaja“.

FILOZOFSKI TEATAR

19.9. Bitef Teatar

Diijalog Srećka Horvata i Normana Olera pod nazivom „Od fašizma i narkotika do antifašizma i nade“.

BORKA NA BITEFU

20.9. Centar za kulturnu dekontaminaciju

Poseban program ovogodišnjeg festivala posvećen je Borki Pavićević i sastoji se od predstave „Autentična tumačenja ’68“ Ane Miljanić i razgovora posvećenog Borkinom višedecenijskom radu na Bitefu. 

B MATINEE – NO BORDERS ORCHESTRA KONCERT

22.9. Luka Beograd

Koncert koji objedinjuje savremenu klasičnu muziku i klupsku kulturu.

BITEF BIBLIOTEKA

23.9. Luka Beograd

Promocija knjiga „Umetnost i kultura otpora“ Milene Dragićević Šešić, „Surova klasika – rediteljski zaokreti u tumačenju dramske klasike“ Ksenije Radulović i „Put izvođača: od ja ka svojstvu“ Tine Perić

PRAŠKO KVADRIJENALE

21.9. – 24.9.

DEJSTVA I DOMETI SAVREMENIH IMERZIVNIH PRAKSI

26.9. Luka Beograd

Tribina o imerzivnom pozorištuPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste