Bogojavljenska noć u Čortanovcima


Kada je izvođenje Šekspirovih dela u pitanju, savremena publika, baš kao i antički čovek nekada, odlazi u pozorište da vidi šta će reditelj sa već dobro poznatim tekstom da uradi. Tako je i bilo sinoć, četvrte večeri šestog Šekspir festivala, kada je Bridge House Theatre SE20 igrao „Bogojavljensku noć“ u režiji Gaja Retalaka. 

„Bogojavljenska noć“ se svrstava u najbolje Šekspirove komedije, utemeljena na zameni identiteta, neuzvraćenoj ljubavi i ismevanju negativnih osobina. Sve ono što gradi jednu laganu renesansnu komediju (ili više njih), reditelj je upakovao u 2 sata i 30 minuta, i uz sve to dodao i songove, koje su glumci izvodili. Petočlana glumačka ekipa koju čine Ben Vuds, Džordž Megvajer, dobitnik čuvene britanske Olivije nagrade, Iv Najker, Mirjam Grejs Edvards i Faje Bikš igrali su minimum po dve uloge, što može biti konfuzno nekom ko prethodno nije pročitao delo. Najveći aplauz publike pokupio je Ben Vuds, koji je, osim Festa i Endrua, igrao i male, usputne uloge. Pored toga, on je i komponovao pesme koje su bile deo predstave, a i sam ih je izvodio na gitari. Osim njega, istakla se i Iv Najker (Viola i Marija), koja svojom živahnom glumom i dominantnim ulogama praktično čini okosnicu predstave.

Zbog dinamike smenjivanja likova i kostima, scenografija je svedena na minimum, i uključuje samo četiri stolice poređane u kvadratni oblik, što je praktično za izvođenje na manjim scenama, a posebno na kamernim, jer ne blokira vid ni iz jednog ugla.  Kostimi su bili osavremenjeni i u letnjem duhu, ali je jezik ostao dobri stari, šekspirovski. Šteta što publika kojoj engleski nije jača strana nije mogla da uživa u njemu, jer je prevod, koji je kasnio i nije bio dosledan, bio najveća mana sinoć. 

Ovakav koncept predstave reditelj je osmislio da bi se publika osećala kao da učestvuje u njoj, a ja sam imala osećaj da smo deo nekog sitkoma. 

Večeras će se, po drugi put u okviru Šekspir festivala, tradicionalno držanog u Vili Stanković u Čortanovcima, prikazati „Moj Šekspir”, prema konceptu Nikite Milivojevića, u kome glumci govore o svojim iskustvima igranja Šekspira, sa početkom u 20 časova.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste