Borba sa vetrenjačama trećeg dana Kulise


Treći dan „Zlatne kulise“, festivala amaterskog pozorišta, obeležile su predstave „Slučaj“ Pozorište kulturnog centra „Radoje Domanović“ iz Rače i „Tanki zidovi“ Akademskog pozorišta „Branko Krsmanović“ iz Beograda.

slucaj-kulisa-sanja-adamov

Prva se pred publikom našla predsava „Slučaj“ u režiji Dejana Cicmilovića, prvaka drame Narodnog pozorišta u Nišu, koja je zapravo adaptacija komada po delima Danila Harmsa, Nikolaja Gogolja i Nikolaja Erdmana. U konfuziji teatarskih žanrova, narativ priče prati život protagonise Danila Harmsa, koji kao jedini izlaz iz ovog sveta vidi pisanje. Zbog „antisovjtskog delovanja“ u svojoj poeziji biva uhapšen i osuđen na godinu dana zatvora u Kursku. 1941., tokom opsade Lenjingrada, Harmsa drugi put hapse zbog lažnog defetizma koji pokazuje pri pozivu na vojnu dužnost. Kao protivnik „opasnog“ protagoniste postavlja se sistem koji se na dnu hijerarhijske lestvice tretira isto koliko i na samom vrhu. Čelnici sistema nalaze se u najsitnijim porama društva, nastojeći da objasne da će uraditi sve protiv onih koji misle drugačije od njih, koji čvrsto veruju sebi i svojim idealima. Sukob jačeg i najjačeg pretvara se u opšti košmar za ljude koji imaju zdravo racionalno razmišljanje. Suicid ideala podržan je trivijalnošću i socijalnom monotonijom. Protagonista ostaje poražen pod okriljem nekreativnosti i sveta bez mašte. Zašto namerno okrećemo glavu od svetla na tunelu? Šta je ono što nas tera da idemo napred? Koliko smo hrabri da se suprotstavimo onima koji se suprotstavljaju nama?

U predstavi igraju Nemanja Lugavac, Jelena Đurić, Gorica Milojević, Nebojša Milosavljević, Zoran Stevanović, Rusmir Čohodar, Isidora Mitrović i Petar Zlatić.

tanki-zidovi-kulisa-sanja-adamov

Druga predstava koja se našla pred publikom, bila je predstava Akademskog pozorišta „Branko Krsmanović“ iz Beograda, „Tanki zidovi“, u dvojnoj režiji Milana Cerovića i Mine Ćirić, koja je ujedno i glavna uloga. Predstava o nama. Predstava o sopstvenosti. Predstava o smislu postojanja. „Ljudi na planeti Zemlji su tužni i ja odlazim da im pomognem“. Beskonačna hrabrost, vanzemaljska energija i smisao zdravorazumnog su ono što krase glavnog lika, devojku koja se ni po čemu ne uklapa u ovozemaljske kalupe. Predstavljajući se kao njihov komšija koji je kroz tanke zidove čuo nesreću, odlazi do arhetipskih problema današnjice i pokušava jasno da stavi do znanja da greše, gde greše i kako to mogu da promene. Pazeći da nikako ne upadne u rutinu, naoružana strpljenjem i voljom, glavna protagoniskinja svetli bojom savršenstva i ima miris večne slobode. Od nedostižnosti i nemoći veoma lako se stiže do čistine svemogućeg i hrabrog. Note sigurnosti prožimaju se među publikom i oseti se atmosfera dobrodošlice. Dobrodošlice u novi, iskonski svet kojem svi težimo.  Zašto se plašimo da uđemo u njega? Zašto dopuštamo da se vrednosti zanemaruju? Kome odgovara zapušenje energetskog kanala? Do koje granice smo spremni da težimo ka slobodi?

U predstavi igraju Pakize Keljmendi, Bogdana Dimitrijević, Milan Pelivanović, Marko Nedeljković, Sofija Urošević i Mina Ćirić.

Foto: Sanja Adamov (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste