Borba za pozorište na šestoj večeri „Teatra na raskršću”


Šeste večeri festivala „Teatar na raskršću“ odigrana je sedma takmičarska predstava „Višnjik“, po tekstu Antona Pavloviča Čehova, u režiji Vasilija Senjina, a u produkciji Dramsko-lutkarskog pozorišta „Ivan Radoev“ iz Plevena u Bugarskoj.

„Višnjik“ je poslednja drama koju je, na vrhuncu svoje umetničke moći, napisao Anton Pavlovič Čehov. Radnja počinje tako što Ranjevska (Krasimira Kuzmanova) dolazi sa svojom ćerkom iz Pariza u Rusiju, u svoj rodni dom, na čijem se imanju nalazi velelepni višnjik. Za nju je on simbol najintimnijih osećanja, duha i dostojanstva porodice. Bogati trgovac Lopahin predlaže da se voćnjak proda kao turističko selo, što će rešiti finansijske probleme porodice. Nosioci komičnih elemenata su sobarica Dunjaša (Borisa Sarafova), guvernanta Šarlota (Nina Ilieva Petkova) i Varja (Nađa Derderjan), usvojena ćerka Ranjevske. Uprkos humorističnim elementima, ipak je tragedija ta koja se može prepoznati kao suština ove drame.

Vasilij Senjin vrlo zanimljivo čita Čehovljevo delo, pa ga na scenu postavlja vešto. Naime, publika ne sedi u sali, već Senjin taj prostor koristi kao deo scenografije, dok su gledaoci smešteni na stolicama duboko na samoj sceni. Redovi sa sedištima možda zaista i podsećaju na višnjik, ali rediteljeva namera je drugačija. Ideja ove drame, koja se bavi pitanjem šta učiniti sa višnjikom, transponuje se na samo pozorište. U prvom delu predstave sedišta su prekrivena belim satenskim platnom, što ilustruje univerzalnu nevinost pozorišta, dok je u drugom delu komada pozorište ogoljeno, ali postoji i bori se za opstanak u ovom vremenu.

Ansambl ove predstave je odličan u kolektivnoj igri i svako od glumaca svoj lik gradi vešto. Reditelj koristi lik Frisa (Petjo Krastev), starca lakeja, da izgovori jedan impresivan omaž današnjem pozorištu.

U predstavi igraju: Кrasimira Кuzmanova, Elica Aneva, Nađa Derderjan, Adrian Filipov, Asen Dankov, Antani Penev, Georgi Enčev, Nina Ilieva Petkova, Sergej Кonstantinov, Borisa Sarafova, Petjo Кrastev, Ovanes Torosjan/Georgi Kacarski, Кiro Кračunov.

Večeras će na festivalu „Teatar na raskršću“ biti odigrana predstava „Festen“, po motivima istoimenog filma Dejvida Eldridža, u adaptaciji Saške Boškovske, režiji Zoje Buzalkovske, a u produkciji Dramskog teatra Skoplje iz Severne Makedonije.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste