Branislav Jerković ovogodišnji laureat nagrade „Predrag Peđa Tomanović”

Aleksandra Nikodijević
24. Jan 2023.

Branislav Jerković ovogodišnji je dobitnik nagrade „Predrag Peđa Tomanović”, koju već 28. godinu zaredom dodeljuje istoimena Zadužbina čiji su osnivači roditelji Milena i Milorad Tomanović. Nagradu je dobio i Dejan Maksimović, najbolji diplomirani student master studija glume na srpskom jeziku na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, u klasi profesora Borisa Isakovića.

Jerković je nagradu dobio za ulogu Edipa u predstavi „Slepa mrlja”, Andreja Mažerija i za ulogu Magbeta u istoimenoj predstavi u režiji Nikite Milivojevića. Žiri u sastavu: Valentin Vencel, glumac i direktor Novosadskog pozorišta, Nataša Gvozdenović, pozorišna kritičarka i Predrag Štrbac, reditelj, doneli su odluku da ovu značajnu nagradu u 2022. godini, ponese Branislav Jerković jer je kako navode „uspešno odgovorio na izuzetno velike zahteve koji su pred njega postavile same uloge i njihov značaj u povesti dramske literature i izazovnost njihove interpretacije”.

Takođe, dodaju da je „njegov Edip vešt i snažan lider modernog formata, a opet u kriznim situacijama u koje ga goni sudbina lomljiv i slabašan. Izuzetno zrelom interpretacijom i pažljivo nijansiranim emotivnim sadržajem uloge Branislav kao Edip izaziva i prezir i empatiju”, dok u ulozi Magbeta „izuzetno vešto, precizno, pre svega u monološkim partiturama naslovnog junaka, suvereno gospodari scenom i donosi jednog novog i drugačijeg Magbeta”, kao i da otkad je Jerković došao u ansambl Drame SNP-a „postao jedan od oslonaca repertoara”.

Direktor Drame i glumac SNP-a, Milovan Filipović, ističe da je ova nagrada osobenost Srpskog narodnog pozorišta.

„Ne postoji pozorište u Srbiji koje ima priliku da na ovakav način dodeljuje nagradu i za to pre svega zahvalnost dugujemo gospođi Mileni Tomanović koja je jednom divnom energijom i požrtvovanjem, jednom nesvakidašnjom upornošću, i pored svih prepreka na koje je nailazila za ovih 28 godina, uspela da održi jednu tradiciju i uspela da sačuva značaj ove nagrade, koja na emotivnom planu za sve glumce SNP-a, ima apsolutno najveći značaj”, izjavio je Filipović.

Ovogodišnji laureat rekao je da je nagradu dočekao vrlo iznenađen, ali ne i zatečen.

„Znam kakve zadatke i odgovornost nosim tokom dve zadnje godine, koliko sam u SNP-u, ali jeste iznenađenje. Kada se utisci slegnu, osetite nekakav ponos i čast što ste baš vi dobili tu nagradu jer moja generacija i ja o Peđi, a da ne govorim ovi mlađi, znamo samo iz priča. Mi živimo u vremenu njegove legende kada ne možemo više da dokumentujemo niti da vidimo uživo na sceni”, zaključio je Jerković.

Nagrade će biti uručene večeras od 19 časova pre izvedbe operete „Kneginja čardaša” na sceni „Jovan Đorđević”.

Foto: Vladimir VeličkovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste