Brojimo sitno do nove sezone u SNP-u


U Srpskom narodnom pozorištu sutra počinje 159. sezona koju će otvoriti Disko opera Novosadskog Big Band-a i Orkestra opere SNP-a. Već  krajem septembra očekuju se dve premijere na dramskom planu, od kojih je direktor drame Milovan Filipović najavio samo jednu: „Da ne bi bilo praznih obećanja ja sam odlučio da danas na konferenciji za štampu najavim samo premijeru predstave „Smederevo 1941.“ Sve ostalo što je deo nekog plana drame je za sada u formi obećanja, tako da će 27. septembra na sceni Pera Dobrinović biti izvedena ova predstava koju je napisala i izežirala Ana Đorđević i koja je posvećena tragično nastradalim glumcima Srpskog narodnog pozorišta, koji su 5. juna izgubili živote u velikoj smederevskoj eksploziji, jednoj od najvećih katastrofa u Drugom svetskom ratu. (...) Mislim da je tekst zaista vredan i jedan od najvrednijih koji su se u poslednje vreme pojavili pred našom publikom, a sama tema i značaj za nas, Srpsko narodno pozorište, nas obavezuje da kao glumci i pozorišni radnici pristupimo toj predstavi na najozbiljniji mogući način.“ Ova predstava je planirana u koprodukciji sa gradom Smederevom, a premijera je prvobitno bila zakazana za 10. jul, u okviru festivala Tvrđava teatar, koji je zabranio predstavu Tartif, prema rečima Filipovića najuspešniju u protekloj sezoni. Raskid ove saradnje on objašnjava ovako: „Pošto je festival odlučio da zabrani našu predstavu Taftif, mi smo odlučili da ako festivali dele umetnike na podobne i nepodobne, poželjne i nepoželjne, da ni jednoj našoj predstavi tamo nije mesto, i odlučili da se iz te koprodukcije povučemo.“ Premijera predstave „Katar“ ostaje u neizvesnosti jer je velika verovatnoća da do zakazanog termina neće uspeti da završe.

Pozorište ni preko leta nije mirovalo, već je, prema rečima upravnika pozorišta Zorana Đerića, gostovalo na mnogim festivalima i radi na projektima koji su odavno započeti i čekaju da budu realizovani: „Mi nastavljamo sa započetim projektima, šta će biti sa novim znaćemo tek krajem godine kada nam bude i zvanično odobrena finansijska slika za sledeću godinu“, dodavši da očekivani veći budžet nažalost nisu dobili.

Proteklu opersku sezonu krunisala je premijera opere Rigoleto, a prvom reprizom 25. septembra opera zvanično i počinje svoju sezonu. Direktor opere SNP-a Aleksandar Stankov o planiranim projektima izjavio je sledeće: „Dok mi sada ovde razgovaramo, na velikoj sceni održavaju se režijske probe za novog Fausta. Plan je da 2. novembra bude premijerno izveden u Srpskom narodno pozorištu. (...) Ono što nam dalje sledi to je da se u narednom mesecu Pop Ćira i pop Spira vraćaju na scenu, a sada je potpuno izvesno da u januaru orkestar SNP-a kreće put Kine gde će održati šest koncerata u šest kineskih gradova.“ Početkom sledeće godine u planu su dve koprodukcije, međutim najvažniji projekat ove sezone, prema rečima direktora je međunarodni projekat Cross Opera, koji sad ulazi u završnu fazu.

Balet ove sezone slavi jubilej, obeležavanje 70 godina od osnivanja u Srpskom narodnom pozorištu. Tim povodom održaće se premijera Hristićeve „Ohridske legende“.  Direktor baleta Toni Ranđelović osvrnuo se na proteklu sezonu izrazivši svoje zadovoljstvo istom: „Prošlogodišnju sezonu otvorili smo sa Damom sa kamelijama, u februaru izašli sa velikom premijerom Vragolanke i te dve predstave zabeležile su veliko interesovanje kod publike i kod kritike“, dodavši da baletska scena SNP-a ima veliku posećenost i dugu tradiciju koja beleži dosta velikih dela i umetnika koja su ih proslavila. Premijera Ohridske legende planirana je za mart, jer je u martu 1950. osnovan balet Srpskog narodnog pozorišta. „U predstavi učestvuje kompletan baletski ansambl, hor, orkestar i imamo jednu novinu, a to je pomoć naših prijatelja i kolega iz KUD-a Vila iz Novog Sada, tako da očekujemo jedan spektakl“, tvrdi Ranđelović. Sezonu će 28.septembra otvoriti balet „Žizela“, a u oktobru se očekuju dva izvođenja „Labudovog jezera“.

Podsećamo vas da sajt SNP-a trenutno nije u funkciji, te da nije moguća elektronska rezervacija karata, usled nabavke novog servera, što će potrajati naredne dve nedelje.

Foto: Srđan Doroški (Srpsko narodno pozorište)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste