Bunt je ženskog roda

Katarina Đoković
15. apr 2019.

Trećeg dana 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine zrenjaninska publika imala je prilike da vidi predstavu Narodnog pozorišta iz Subotice, „Lisistrata”.

Antička komedija „Lisistrata” delo je Aristofana, koji je ovu predstavu prvi put izvedena četiri veka pre nove ere. Savremenom dramaturgijom Dimitrija Kokanova upoznajemo Lisistratu kao ženu koja živi u doba patrijarhata, neobrazovanosti i ženskog pokorstva. Lisistrata je osoba koja je shvatila da žene sa svojim moćima i potencijalima nikako ne smeju biti skrajnute na same rubove dostojanstva. Sloboda bunta širi se i na ostale žene u njenoj blizini i one odlučuju da im oružje bude jedino što zapravo imaju, njihovo telo. Akcentovanjem na reproduktivne organe, dolazi do apsolutnog seksualnog štrajka, te se zahteva da se na taj način okonča Peloponejsko ratovanje koje je u punom jeku. Predstava „Lisistrata” problematizuje muško-ženske odnose i probleme sa relacijom telesnosti i seksualnosti. Glumci veoma lako scenskom igrom publici demonstriraju suštinu ovog šestovekovnog problema. Dok se borba za ravnopravnost, moć i vlast odvija među polovima, na scenu stupa Atina 2000s, modernizovana Boginja rođena iz očeve glave, koja za nameru ima da celo stanje vrati na fabričko podešavanje. Ona ukazuje na anomalije savremenog društva, vraća zavađene strane u prvobitno stanje, svodeći ih samo na tela u potrazi za drugom polovinom, u kojoj treba da pronađu mir, zadovoljstvo, ljubav i radost. Da li će morati da prođe još šest punih vekova kako bismo shvatili smisao ljubavi?

Predstavu „Lisistrata” režirala je mlada rediteljka Jovana Tomić, a u njoj igraju: Jovana Belović, Bojana Milanović, Suzana Vuković, Sanja Moravčić, Kristina Jakovljević, Danilo Brakočević, Milan Vejnović, Srđan Sekulić, Igor Greksa i Zoran Bučevac.

Foto: Narodno pozorište SuboticaPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste