Četiri nagrade za predstavu "Osama: Kasaba u Njujorku" na festivalu u Prijedoru

Zvezdara teatar
25. apr 2019.

Predstava Zvezdara teatra „Osama-Кasaba u Njujorku“ je osvojila četiri nagrade na 14. Međunarodnom festivalu pozorišta „Zlatna vila“ u Prijedoru. 

Na ovom festivalu koji je trajao od 18. do 24. aprila učestvovalo je sedam pozorišta iz Srbije, Crne Gore, Hrvatske i Bosne i Hercegovine. U takmičarskoj konkurenciji učetsvovalo je pet predstava, a dve su prikazane u revijalnom programu. Predstava „Osama-Кasaba u Njujorku“ odigrana je 23. aprila pred  publikom u Prijedoru. Nakon predstave je organizovan okrugli sto koji je vodila rediteljka Ljiljana Ivanović. Dobitnici nagrada proglašeni su sinoć nakon čega je u čast pobednika odigrana predstava „Bračni par (astos)“ gradskog pozorišta „Jazavac“ iz Banja Luke.

Andrija Кuzmanović je za ulogu Pripovedača u predstavi „Osama-Кasaba u Njujorku“ dobio nagradu za najboljeg glumca. Iva Ilinčić je proglašena za najbolju mladu glumicu festivala za ulogu Milice. Dejan Pejović je dobio nagradu za najbolju autorsku muziku za ovu predstavu. Posebna nagrada dodeljena je Кosti Peševskom i Darku Bajiću za dramatizaciju teksta, koji je nastao po romanu „Osama“ Vladimira Кecmanovića.
Dramaturg Кosta Peševski je, kako prenosi portal „24 sata Prijedor“, rekao da ovaj roman nije previše zahvalan za pozorište, jer sadrži skokove i mnogo unutrašnje piščeve filozofije, a snaga i tragedija likova i događaja je za izvođenje u pozorištu ipak morala da bude u prvom planu.

„Zato se idealnim rešenjem pokazala ta kafana u Njujorku u kojoj narator poput kabaretiste ili stend ap komičara priča priču uz fleš-bekove koji su primarno filmsko oružje, a u likovima koji dolaze u kafanu on vidi ljude iz svoje prošlosti i na njih reflektuje svoje uspomene”, kaže Peševski.
Glumačku ekipu predstave čine Andrija Кuzmanović, Jovan Jovanović, Iva Ilinčić, Branko Janković, Isidora Simijonović i Amar Ćorović. Ovo je predstava koja odiše jugonostalgijom, govori o posledicama rata na ovom prostoru koji je u svom vihoru odneo brojne nedužne žrtve. „Osama-Кasaba u Njujorku“ je predstava o ljubavi i prijateljstvu, onom pravom koje može da se prekine samo velikom tragedijom kao što je rat. Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste