Cirkus je stigao u Kragujevac!


Taman kad sam se zapitala gde su žene na ovom festivalu, na scenu Knjaževsko-srpskog teatra istupila je Danka Sekulović i svojim akrobatskim performansom „Not the right leg“, u koprodukciji Cirkusfere i Tri groša, otvorila treće veče Bašteatar festivala.  Režiju za ovaj projekat potpisuje Ana Popović, koja je u saradnji sa Dankom, ideju dobila nakon njene povrede kolena i tešeći je rekla da će od toga jednom napraviti veliku predstavu. Bila je u pravu, jer se za njihov performans uvek traži karta više!

basteatar-treci-dan-nikola-maric

Anina i Dankina ideja bila je da prikažu povredu jedne prvoklasne, ali i nadmene akrobatkinje i, što je još važnije, njen oporavak i bolničko lečenje. „Proces je bio dug“, objašnjava Sekulovićeva, „i najviše smo se svađale oko prikazivanja bola na sceni. Ja sam imala tu sreću da se probudim usred operacije i ceo taj proces bola mi je bio jako strašan i bilo mi je jako teško da to prikažem na sceni“. Glavno pitanje bilo je da li se bol treba prikazati na sceni da bi publika saosećala sa njim ili će se, ako to izostave, distancirati. Bez ikakve potrebe za patetikom i samosažaljivanjem, praćena zvukom harmonike u francuskom maniru (Branko Džinović), Danka je uspela da prikaže nevolje, probleme i faze lečenja jednog povređenog akrobatskog tela, koje na kraju nalazi rešenje u drugoj cirkuskoj veštini, postavši klovn.

Sada se sigurno pitate kako je to moglo da izgleda? Znate one kratke animirane filmove slične nekadašnjim nemim filmovima? E, pa meni je to tako izgledalo! Slikovitim pokretima tela uspela je da ispriča čitavu priču, svaki njen ekstremitet imao je svoju tačku, stopalo je glumilo glavu, ruke stopala, sama je odigrala tango u dvoje, sve vreme korespondirajući sa različitim cirkuskim sredstvima, lutkarskim pozorištem, pantomimom, sve u stilu već pomenutog nemog filma.  Reči nisu bile potrebne da bi komunikacija sa publikom bila ostvarena. Svaki njen pokret bio je jasan i prirodan.

basteatar-treci-dan-nikola-maric2

Ana Popović to objašnjava kako imperativ Tri groša prvenstveno i jeste komunikacija sa publikom: „Nama je zaista bitno da naše predstave budu apsolutno komunikativne sa publikom. Dakle, mi se zaista bojimo hermetički zatvorenih predstava, odnosno publiku stavljamo možda čak i ispred izvođača, što nije uvek fer. U tom smislu nekad možda i žrtvujemo neka rešenja za koja prepoznajemo da bi otežano komunicirala sa publikom i pribegavamo nekim malo jednostavnijim slikama, opštijim mestima i tako dalje. Meni je konkretno interesantno bilo da se bavim na tom nekom meta-nivou izvođačkim telom“. Dodala je i da su joj tela inače u fokusu: „Povređeno izvođačko telo, odnosno telo invalida u svakodnevnom životu mene posebno provocira, pre svega na intelektualnom nivou, a onda i na kreativnom, zato što ga mi ne tretiramo na isti način kao što tretiramo druga tela koja su nama slična, koja su takoreći normalna, jer mi uvek imamo neki specifičan odnos prema njima“.

Često čujemo kako je pozorište zapravo ogledalo našeg društva i kako ima za cilj da ukaže na razne goruće probleme. Ja sad ne mogu da se ne zapitam da li je došlo vreme da cirkus preuzme tu ulogu? Da li je moguće da je potrebno otići na jedan ovakav cirkuski performans da bi se pokrenulo pitanje koliko su osobe sa invaliditetom zapravo uključene u različite društvene aktivnosti i koliko im je u Srbiji to uopšte dostupno? Osvrnite se malo na  građevine oko sebe i razmislite koliko njih zapravo ima rampu i koliko je ta rampa pogodna za nekog ko je u kolicima.  A što se tiče sinoćne predstave, Ana, Danka i Branko su odlično odradili svoj posao!

Večeras je na repertoaru predstava „Ovde je lepo – sečem drvo, jedem pasulj“ rediteljke Milje Mazarak, u produkciji FDU i FIST-a, koja će se igrati na sceni Knjaževsko-srpskog teatra s početkom u 20 časova. Propratni program festivala počinje u 18 časova u bašti Doma omladine, kada će se čitati drama „Prizori konstruisanog odnosa“ Dimitrija Kokanova.

Foto: Nikola Marić (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste