„Čovek slon“ premijerno sutra u BDP-u


Premijerno izvođenje predstave „Čovek slon“ u režiji Kokana Mladenovića zakazano je za 25. maj u Beogradskom dramskom pozorištu, na Velikoj sceni „Olivera i Rade Marković“ sa početkom od 19.30 časova.

covek-slon-premijerno-sutra-u-bdp-u1
Foto: Dragana Udovičić

Predstava je nastala prema delovima originalnog teksta „Drama slon: Ogled o problemima reprezentacije u pozorištu“ Dimitrija Kokanova i komad se bavi istraživanjem različitih pozicija društvene drugosti, odbačenosti, marginalizovanosti i osude pojedinaca. Polazišna tačka u razvoju projekata su dokumentarni podaci i spisi o slučaju Džona Merika poznatog kao Čovek slon. Ovaj medicinski fenomen samo je okidač za bavljenje temom diskriminacije različitih medicinskih stanja od strane „zdravog“ društva. Na koje sve načine nečiji izgled, poreklo, hormonalni status, bolest… utiču na poziciju koju ta osoba zauzima u društvu i na koji način društvo zlostavlja one koji se razlikuju od normirane većine – pitanja su koja postavlja autorski tim.

Ozren Grabarić koji tumači naslovnu ulogu kaže da mu je bilo vrlo inspirativno da promišlja o društvu u kojem živimo, društvu spektakla koje ne zanima šta je suština.

„Mediji nam plasiraju samo udarničke vesti, skandalozne i šokantne. Sve te površne stvari privlače pažnju ljudi, ali zapravo niko ne vidi suštinu. Tako je i sa Čovekom slonom. Svi ga posmatraju zbog njegovog medicinskog stanja, a nikoga ne zanima ko je taj čovek, šta ima u svojoj duši, ne interesuje ih njegova dobrota, niti pogled na svet. On ima potrebu da to sve kaže, ali društvo u kojem živi ne želi da sluša“, izjavio je Grabarić.


Foto: Antonio Ahel/ATAImages

Reditelj predstave, Kokan Mladenović, kaže da problem deformiteta jednog čoveka zapravo postaje priča o deformitetu jednog društva.

„To društvo je mnogo nakaznije i strašnije od onoga kako oni njega doživljavaju. Čovek slon, osim fizičke raznolikosti poseduje mnogo više ljudskih vrednosti od društva koje ga ismeva. Dobili smo dobru temu i tekst sa aktivizmom za detektovanje različitih problema“, naveo je Mladenović i dodao da je radom na ovoj predstavi dostignuto sve što smatra dobrim pozorištem – emocija, angažovanost, estetika i dobro zaokruženi karakteri likova.

Prema rečima dramaturga Dimitrija Kokanova, njegova saradnja sa Kokanom uvek se zasniva na dijalogu i razmeni i na nekoj inicijalnoj ideji.

„Predstava ’Čovek slon’ nije biografska priča o čoveku Džozefu Meriku, drame o njemu su već napisane i snimljeni su filmovi, a mi govorimo o tretmanu drugosti u savremenom društvu, o problemu bolesnih ljudi i nemanju razumevanja za njih, o neprihvatanja svega što je izvan standardnog, tako da je ova predstava na neki način naš odgovor o bolesti kao metafori u savremenom društvu, reprezentacija medicinskog stanja koje društvo ismeva. A poruka ove predstave je naša lična i kolektivna odgovornost, pitanje kako postupamo jedni prema drugima“, zaključio je Kokanov.

covek-slon-premijerno-sutra-u-bdp-u3
Foto: Antonio Ahel/ATAImages

U predstavi igraju i Mirjana Karanović, Jovo Maksić, Jana Milosavljević, Ivan Tomić, Slađana Vlajović, Aleksandar Jovanović, Milan Kolak, Ivana Nikolić, Ivan Zablaćanski i Bojana Stojković.

U autorskoj ekipi predstave su i scenografkinja Marija Kalabić, kostimografkinja Aleksandra Pecić Mladenović, kompozitorka Irena Popović Dragović, za scenski pokret bila je zadužena Andreja Kulešević, a za scenski govor Dejan Sredojević.

Reprize su planirane 26, 28, 29, 30. i 31. maja.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste