"Čudo u Šarganu" i "Ručni rad ili Tajna jednog pisma" na četvrtoj večeri 14. Urban Festa


Četvrto veče 14. Urban Festa je bilo nešto drugačije od prethodnih. Naime, publika je pogledala predstave iz selekcije dramskih akademija. Prvu predstavu „Čudo u Šarganu“ odigrali su studenti glume Fakulteta umetnosti Priština, Zvečan – Kosovska Mitrovica, a zatim je Pozorište „Promena“ Akademije umetnosti Novi Sad odigralo predstavu „Ručni rad ili Tajna jednog pisma“.

Ljubomir Simović je jedan od najvećih dramskih stvaralaca današnjice, a baš on je napisao dramu „Čudo u Šarganu“. Režiju je radio Nemanja Savković. Ovaj tekst je jako zanimljiv, zato što od glumaca traži razumevanje i ritmičnu igru. Likovi su precizno napisani, pa se isto tako moraju i pročitati. Dramska radnja je vrlo bogata i počinje u kafani koja se naziva Šargan. Vremenski je ograničena na jednu noć i jutro, kada počnu da se dešavaju čuda. Koliko god da je priča realistična, toliko je i natprirodna. U jednom momentu se pojavljuju vojnici iz Prvog svetskog rata, koji već mnogo godina tragaju za pravdom. Ključni lik je zapravo prosjak koji ima neobičan dar da na sebe preuzima sve rane drugih ljudi. Reditelj je pronašao sjajno rešenje što se tiče scenografije, pa je ona fragmentarna. Glumci sa prištinske Akademije umetnosti su se potrudili da ovaj tekst iznesu na pravi način. Trebalo bi, ipak, neke od likova doraditi, možda pronaći ono što je ključno u njima i to staviti u prvi plan. Svi glumci su u svojoj igri energetski jednaki, ali bi zbog jednog ovakvog teksta možda trebalo da postoje izvesne varijacije. Ono što je tagođe specifično jeste i činjenica da je ova drama u isto vreme i tragična i komična.

Predstava „Ručni rad ili Tajna jednog pisma“ urađena je po tekstu Žan Klod Danoa, a u režiji Nikole Končarevića. Minimalistička scenografija je trima glumicama otvorila prostor za sjajnu glumačku igru na sceni. One su držale pažnju sve vreme tokom trajanja predstave. I sam tekst je vrlo zanimljiv, ali sa vidljivim intervencijama postaje još interesantniji. Naime, iako je dramska radnja takva da prikazuje jedno ubistvo i nespretno rešavanje nakon toga, predstava ipak govori o tri različita ženska principa. Jedna žena je samostalna, naizgled vrlo jaka i oštra u stavu da joj muškarci nisu potrebni nikako. Druga je onaj slabašni tip žene, navikla da joj neko drugi rešava probleme, obično muškarac i ubeđena da je niža rasa. Treća žena vapi za muškarcem, jer nikada nije osetila nikakav muški dodir do običnog rukovanja. Ono što ovu dramsku radnju čini potpunom jesu sonogovi. Kada se songovi implementiraju u predstavu, mora se voditi računa o tome da li su zaista i potrebni. Ovde itekako jesu i imaju svoju funkciju da svaka od ovih žena predstavi „svoj“ princip. Ovo je predstava koju treba gledati baš onda kada vam je potrebna ozbiljna doza smeha i zabave.

Večeras će se na Urban Festu odigrati poslednja predstava iz takmičarske selekcije, „Šine“ Dramskog studija „Ćoše“ iz Obrenovca, dok će DIS – Pozorište mladih Banja Luka iz Bosne i Hercegovine odigrati revijalno predstavu „Neizgovoreni glasovi“. Nakon toga će uslediti dodela nagrada i zatvaranje festivala.

 

 Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste