Čuveni operski reditelj Đankarlo del Monako režira Belinijevu "Normu" u Narodnom pozorištu


del-monako-vest-2Italijanski operski reditelj Đankarlo del Monako, umetnik svetske reputacije i karijere, doputovao je u sredu 17. maja u Beograd gde će, uskoro, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta, postaviti čuvenu lirsku tragediju „Norma“, italijanskog kompozitora Vinćenca Belinija.

U toku dana, u pozorišnoj biblioteci susreo se sa kompletnom umetničkom i saradničkom ekipom kojoj je predstavio svoju koncepciju rada na toj operi, za koju će uraditi i scenografiju, a čija će premijera biti održana u subotu 10. juna.

O kakvom je umetniku reč, dovoljno govori i podatak da u svetu gotovo i ne postoji poznata operska kuća u kojoj nije radio – samo u čuvenom njujorškom „Metropolitenu“ postavio je pet opera, a u Evropi više od sto.

Osim toga, bio je veoma uspešan i kao upravnik u raznim pozorištima u Nemačkoj, Francuskoj, Španiji i Italiji.

Tokom dosadašnje karijere, ovaj cenjeni umetnik, rođen 27. decembra 1943. godine u Veneciji, osvojio je mnogobrojne nagrade i priznanja širom sveta.

Ovo će biti prva režija Đankarla del Monaka u Narodnom pozorištu u kojem je, pre više decenija, često gostovao njegov otac, jedan od najboljih tenora u istoriji operske umetnosti, Mario del Monako.

Jedna od predstava, u kojoj je nastupao više puta, bila je upravo „Norma“ u kojoj je maestralno tumačio ulogu rimskog prokonzula u Galiji – Poliona.

Ta opera premijerno je izvedena 12. januara 1966. godine, pod dirigentskom upravom Oskara Danona, u režiji Mladena Sabljića i koreografiji Branka Markovića i to je do sada, jedina postavka "Norme" u Narodnom pozorištu.

U novoj produkciji, koju pripremaju dirigenti Lari Njulend k.g. (SAD) i Dejan Savić, naslovnu rolu pevaće sopran Sanja Kerkez, u alternaciji sa Svitlanom Dekar, k. g./ Jasminom Trumbetaš Petrović i Sanjom Kosanić.

U ansamblu su i Janko Sinadinović/ Dušan Plazinić/ Aleksandar Dojković (Polion), Ivan Tomašev/ Nenad Jakovljević (Orovezo), Dragana del Monako/ Aleksandra Angelov/ Ljubica Vraneš/ Jelena Končar, k. g. (Adalđiza ), Nataša Rašić/ Ivana Živadinović (Klotilda) i Slobodan Živković/ Marko Živković/ Stevan Karanac (Flavio).

U predstavi će učestvovati Orkestar i Hor Opere Narodnog pozorišta u Beogradu.

Kostime će kreirati Stela del Monako, k. g. i Katarina Grčić Nikolić.

U autorskoj ekipi su i Ivana Dragutinović Maričić (pomoćnik reditelja), Ana Grigorović/ Vladan Đurković (asistenti reditelja) i Jasna Saramandić (asistent scenografa).

Izvor: narodnopozorište.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste