Da li je sloboda uslov ljudskosti?

Katarina Đoković
16. apr 2019.

Četvrtog dana 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine u Zrenjaninu odigrane su tri predstave: „Izvini mama“ Dečijeg pozorišta iz Subotice, „Šarena kutija za bes“, takođe Dečijeg pozorišta iz Subotice, kao i predstava „Veštice iz Salema“, u koprodukciji Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada.

izvini-mama-zrenjanin

Predstava „Izvini mama“ rađena je prema bajci ruske spisateljice i dramaturškinje Sofije Prokofjeve i govori o dečaku po imenu Vasja, koji se ponaša grubo prema svojoj majci, jer ona nema dovoljno novca da mu kupi drvenog konjića. Razočaran i povređen, Vasja odlučuje da zbog toga napusti kući i pronađe sebi drugu majku. Pored niza nemilih događaja sa kojima se susreće i koji bi malenog dečaka ubedili u svu okrutnost i hladnoću ovog sveta, on ostaje nepokolebljiv u svojoj nameri da pronađe najbolju majku na svetu. Neprestano se boreći sa samim sobom, Vasja uporno traga za svojim ciljem, ubeđen da ga sreća čeka iza svakog ugla na koji naiđe. Dečija istrajnost i pogled na svet dočarani su u ovoj predstavi kroz fantastične kostime, koreografiju i svetlosne motive.

U predstavi igraju Viktorija Palfi, Danka Balać, Olivera Begović, Vereš Imelda, Gal Elvira, Greguš Zalan i Kočiš Endre, dok režiju potpisuje Todor Valov.

Druga predstava četvrtog dana bila je predstava Dečijeg pozorišta iz Subotice „Tiritarka haragtár“, odnosno „Šarena kutija za bes“, u režiji Helge Lazar.

Duodrama Šare Gabor govori o dečjim nestašlucima koji se graniče sa onim što odrasli nazivaju „bezobrazlukom“. I dok dete pleše na toj crvenoj liniji dečjeg dostojanstva, roditelji nemaju hrabrosti da bližoj, a kamoli daljoj okolini, priznaju da ono nije baš onakvo kakvo su oni želeli da bude. Tu dolazi do razmimoilaženja želja i mogućnosti, te se na sceni stvara slika uokvirena prividom očaja i beznađa. U odnosima između deteta i roditelja, kao i u međusobnim odnosima roditelja, jasno uočavamo strahove od gubljenja dragih osoba, od neprihvatanja i odbačenosti. Duodrama „Šarena kutija za bes“ daje odgovore i pruža podršku svim roditeljima i deci kojima se čini da izlaza nema. Ova interaktivna predstava nam kroz boje, oblike, scenski pokret i veštu, uigranu igru glumaca jasno poručuje da je ipak moguće razumeti svet oko sebe i postati deo njega. Ona nas uči toleranciji, empatiji i prihvatanju različitosti. Ali, ujedno nas pita i da li ćemo biti dobri samo dok traje predstava, ili ćemo to preneti i u naš život.

U predstavi igraju Endre Kočiš i Gertruda Fridrih.

Tokom večernjih termina odigrana je predstava „Veštice iz Salema“ reditelja Nikite Milivojevića, u izvođenju Srpskog narodnog pozorišta i Centra za razvoj vizuelne kulture iz Novog Sada.

vestice-iz-salema-zrenjanin

Selektor ovogodišnjeg 69. Festivala profesionalnih pozorišta Vojvodine, pozorišni kritičar i novinar Slobodan Savić, navodi da je predstava „Veštice iz Salema“ inspirisana istinitim događajima iz Salema s kraja 17. veka, kada je pisac Artur Miler razobličavao mehanizme manipulacije činjenicama, istinom, strahom i ljudima, s jasnim referencama na famoznu istragu „komunističkih špijuna“ sprovedenu širom Amerike tokom pedesetih godina prošlog veka. Problematizovanje izvornih tema i motiva iščitavamo i iz predstave Nikite Milivojevića, ali u savremenom kontekstu, koji podrazumenva ne samo značenjsku kontekstualizaciju, nego i upotrebu savremenih izvođačkih praksi. Salem je u ovoj predstavi i metafora srpskog društva, toliko sklonog lovu na veštice i istrazi poturica, ali i čitavog sveta, koji je postao sumorna metafora globalne trgovine strahom, uticajem, isfabrikovanim informacijama i postistinom.  

U predstavi igraju Ivana Pančić, Teodora Marčeta, Sonja Isailović, Nina Rukavina, Mia Simonović, Alisa Lacko, Branislav Jerković, Miroslav Fabri, Marija Medenica, Dušan Jakišić, Lidija Stevanović, Aleksandar Gajin, Jugoslav Krajnov, Vukašin Ranđelović, Nenad Pećinar, Milan Kovačević, Gordana Kamenarović, Maja Čampar, Anica Petrović, Marija Feldeši, Nikolina Vujević i Nevena Nerandžić.

Foto: subotica.com; SNPPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste