Da li poznaješ Mališu?


Šesti dan 12. po redu Festivala predstava za decu i mlade profesionalnih pozorišta Srbije „Mali Joakim“ u Lazarevcu protekao je u znaku predstave Narodnog pozorišta iz Leskovca „Mališa u zemlji knjiga“, čiji je autor, reditelj i kompozitor Ljubiša Barović.

Glavni protagonista Mališa govori uličnim jezikom, sluša turbo-folk muziku, gleda rijaliti prenose i oblači se kao postdizelaš, odnosno ne upasuje uljudno gornji deo trenerke u donji. Pojavljuje se iz redova publike i uz podršku i oduševljenje dece u auditorijumu kreće da opljačka bibliotekara koji spava na proscenijumu. Kako priča počinje da teče, vidimo da Mališa zapravo želi da postane Jakiša, hrabri jutjuber pred kojim neće prezati niko. Njegovo ponašanje je upravo u skladu sa današnjim vremenom, pomešano sa  odsustvom sistema vrednosti i odsustvom stida. Agresija, nepovoljna osobina u ovom zlokobnom vremenu, nažalost, doživela status trivijalnosti. Nju ponajviše vidimo u kratkim, gotovo trenutačnim izlivima hirova Mališe koji je spreman da po cenu svog kompleksa uradi sve. To prepoznaje i potencijalno opljačkana žrtva, Profesor, koji ga uspavljuje uz pesmu „Među javom i med snom”. Tihim stihovima Laze Kostića Mališa ulazi u san, u kom mu se pojavljuju Snežana, njena maćeha Kraljica, Mogli i Pipi Duga Čarapa. Sudar današnjeg sveta sa likovima iz bajki nije ni malo prijatan, jer imamo priliku da ispred sebe vidimo jasne kontraste razuma i svu plejadu nelogičnosti kako se od Pipi Duge Čarape ili Snežane uopšte stiglo do jednog Mališe. Sukcesivni prikaz rada i postupaka destruktivnih generacija kojima je reputacija preneta na instant zapažanja, igraju se sa našim strepljenjem uz problematiku razlike između znanja i informisanosti, folirancije i iskrenosti, tabu tema, kao i nesnalažljivosti u egzistencijalnom smislu. Ni malo naivnu situaciju dece koja odrastaju sada, tu pred nama, autor Ljubiša Barović hteo je da publici predstavi kroz stihove, što zahteva dodatnu složenost predstave i uigranost glumaca. No, i pored zahtevnog dramaturškog oblika, predstava „Mališa u zemlji knjiga” ostavlja gorak ukus nepoštovanja mladih ka znanju i iskustvu drugih ljudi, ali sa druge strane daje mnogo jaču, optimističniju poruku da će prave vrednosti uvek i svuda pobeđivati one hladne, mračne i nepristupačne teme kojih ima pregršt.

Ljubiša Barović, reditelj, kompozitor i autor predstave za portal „Hoću u pozorište” preneo je utiske sa igranja na ovom festivalu:

“Imam takav odnos da decu u pozorištu nikada ne potcenjujem, nego sa njima razgovaram, jedan na jedan, i od njih najviše učim. Možda ovo deluje bajkovito ili floskularno, ali mislim da deca u svemu što pišem mogu da se prepoznaju i mogu da razumeju. U svakoj predstavi koju napišem, kod teze uzrast predstave piše „Za decu i odrasle”, dok je priča „Mališa u zemlji knjiga” pretežno i ponajviše namenjena tinejdžerima. Sada je već pitanje i kad počinje uzrast tinejdžera, jer je danas sve problematično, ali ono što me raduje na festivalu 12. Malog Joakima jeste da je publika bila nižeg uzrasta od onog za koga je predstava pisana i kome je namenjena. Stajao sam u publici i gledao sam decu više nego glumce i moram priznati da su oni, iako su bili mlađi, vrlo pažljivo komunicirali sa predstavom. Reagovali su upravo na onim mestima na kojima sam ja i hteo da reaguju, tako da mogu reći da sam zadovoljan u potpunosti."Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste