Da vam se ponudi nečija smrt u lajvu, da li biste gledali?


Premijera predstave „Smrt gospodina Goluže” reditelja Patrika Lazića, nastale prema tekstu Ane Đorđević, planirana je za sredu, 10. februar s početkom u 19 časova u novosadskom Pozorištu mladih.

Predstava je inspirisana motivima istoimene pripovetke Branimira Šćepanovića, ekranizovane još 1982. godine, koja je od ranije bila intrigantna toliko da joj je Kiš posvetio celo peto poglavlje u svom „Času anatomije” pod nazivom „Dupli gulaš Branimira Šćepanovića”. Reditelj ovo delo postavlja u format rijaliti programa objašnjavajući: „Reč je o praizvedbi ovog teksta, Branimira Šćepanovića nismo pre gledali u pozorištu. Publika ne treba da očekuje film ni temu koja je u njemu izdvojena. Mi smo po motivima pripovetke osavremenili priču koju smo hteli da ispričamo. U pripoveci koja je nastala još ’72, na par mesta se kaže: ’Ajde nek taj gospodin Goluža konačno skoči sa tog mosta, pa da mi pozovemo televiziju da dođu u našu varoš i da se konačno proslavimo’. Televizija nikada nije došla u tu varoš, ali je meni ta rečenica bila podsticaj da radim ovaj tekst, jer sam verovao da bi danas televizija sigurno došla da snimi nekog kako skače sa mosta. Naš osnovni koncept bio je da se negde bavimo predrijaliti formom. Trudili smo se da otkrijemo ko su ljudi koji to gledaju, otkud tolika potreba, zašto kod nas uspevaju formati koji imaju toliko nasilja”. 

Ovo nije prvo ostvarenje mladog reditelja, Patrika Lazića, koje tematizuje odnos pojedinca i gomile, tačnije izdvaja pojednica iz gomile koja se od gostoljubive pretvara u, kako reditelj objašnjava, zverski čopor, spram koga on nestaje. Tom temom počeo je da se bavi još u svojoj diplomskoj predstavi „Fine mrtve d(j)evojke”, premijerno izvedenoj u novembru 2019. godine, od kada se nalazi na redovnom repertoaru Beogradskog dramskog pozorišta.

Ulogu Goluže dobio je proslavljeni glumac Narodnog pozorišta u Somboru, prvak drame i dobitnik brojnih nagrada, Saša Torlaković. Govoreći o radu na predstavi, Torlaković objašnjava kako se od vremena u kojem je pripovetka nastala i snimljen film promenio kontekst, menjanjem društvenih okolnosti, pa je tako ono što je u vreme nastanka dela bilo u naznakama danas pravilo i masovna pojava. „Zaista imate ljude koji su jednostavni i normalni i rade svoj posao, a koji su potpuno izopšteni iz društva jer se sistem vrednosti promenio. Nekadašnje mane danas su postale vrline. Običan i jednostavan, mali sivi čovek koji ima pravo da živi a teži za ljubavlju i idealom ne tražeći previše od života, to ne može da dobije u jednom palanačkom okruženju.” Torlaković dodaje da pod palanačkim okruženjem ne misli na malu sredinu, već na svojevrsno stanje duha. „Čitav život se čovek bori protiv palanačkog duha u sebi, dok sa druge strane ima masu koja nije svesna šta je sve obuzelo, čemu se raduje i divi, koje vrednosti shvata normalnim”, zaključuje on. 

 Prva repriza očekuje se već u četvrtak, 11. februara.

 

SMRT GOSPODINA GOLUŽE

Autorka: Ana Đorđević

Reditelj: Patrik Lazić

Scena: Vesna Popović

Kostim: Milica Grbić Komazec

Muzika: Rambo Amadeus

Igraju:

Saša Torlaković, Slavica Vučetić, Katarina Marković, Saša Latinović, Kristina Savkov, Slobodan Ninković, Ivan Đurić, Neda Danilović, Dragan Zorić, Vera Hrćan Ostojić, Saša Stojković, Marija Radovanov, Aleksa Ilić

 

Foto: Pozorište mladihPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste