'Dama s kamelijama' Narodnog pozorišta u julu gostuje u Kini


dama-s-kamelijama-kinaDrama Narodnog pozorišta u Beogradu po prvi put u svojoj vek i po dugoj tradiciji gostuje u Kini, u okviru kulturne razmene Narodne Republike Kine i Republike Srbije, na Internaciopnalnom teatarskom festivalu u Pekingu i u Gradskom teatru u Šangaju, sa predstavom „Dama s kamelijama“ Aleksandra Dime Sina, u režiji Juga Radivojevića.

Internacionalni teatarski festival u Pekingu je jedna od najznačajnijih pozorišnih smotri u Kini, na kojoj pored domaćih teatara i Narodnog pozorišta u Beogradu, ove godine učestvuju Slovensko narodno gledališče iz Ljubljane, Aleksandrijski teatar iz Sankt Peterburga, Gešer teatar iz Izraela...

Ansambl Nacionalnog teatra će u Pekingu boraviti od 4. do 10. jula, u Šengaju od 11. do 16. jula 2017.godine, a u tom periodu će predstava biti izvedena pet puta.

Od premijere, 1. oktobra 2013. godine, predstavu je na 43. izvođenja, na matičnoj sceni i gostovanjima, videlo oko 16.500 gledalaca.

To je u Narodnom pozorištu sedma postavka ovog dela, prožetog suptilnim prikazom istinske ljubavne strasti, a kojeg je poznati francuski pisac i dramaturg napisao 1848. godine. 

Glavne uloge tumače Marija Vicković (Margarita Gotje), Joakim Tasić (Arman Dival), Nebojša Kundačina (Žorž Dival) i Slobodan Beštić (Grof de Žire).

U podeli su i Stela Ćetković (Pridans), Kalina Kovačević (Nanin), Dimitrije Ilić (Varvilj), Andreja Maričić (Gaston Rije), Milena Đorđević (Nišeta), Lepomir Ivković (Gustav) i Bojana Stefanović (Olimpija) koju će u Šangaju zameniti Maja Nikolić.

dama-s-kamelijama-vest1

Autor adaptacije je Željko Hubač, a dramaturg Spasoje Ž. Milovanović.

Scenograf je Boris Maksimović, kostime je uradila Bojana Nikitović, a muziku Kornelije Kovač.

Izvor/foto: narodnopozoriste.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste