Dan Teatra u Kragujevcu


Najstarije srpsko pozorište, Knjaževsko-srpski teatar u Kragujevcu, obeležava svoju godišnjicu u petak 15. februara i tim povodom će biti izvedena predstava „NEGRI ili Ljubov ko sočelovekom svojim“ po tekstu Joakima Vujića, osnivača prvog srpskog teatra.

U foajeu Teatra sa početkom u 19.30 časova biće otvorena izložbena postavka kostimografa teatra Jelene Janjatović  „Kostim od skice do scene“.

Od 20 časova premijerno će biti izvedena predstava „NEGRI ili LJubov ko sočelovekom svojim“  po tekstu Joakima Vujića. Praizvedba ovog Joakimovog komada poverena je Anđelki Nikolić. U predstavi igraju Nikola Milojević, Ivan Vidosavljević, Petar Lukić, Nenad Vulević, Zdravko Maletić, Čedomir Štajn, Isidora Rajković i Dušan Stanikić. Ova predstava preko paradoksa o „čovekoljubivosti“ engleskog lorda pruža uvid u sveprisutno licemerje čitavog društva današnjice, koje počiva na represiji i eksploataciji potčinjenih.

„Ovaj komad, napisan 1821. godine, izvodi se prvi put. Možda su Joakimovim saljudima teme kolonijalizma, imperijalizma i ropstva bile daleke i apstraktne; sam termin negri autor objašnjava čitaocima, kao da ga, zapravo, uvodi u srpski jezik. Danas je, međutim, jasno da kompleksni odnosi Istoka i Zapada itekako utiču na život svakog stanovnika planete. Mada, iako kažu da je ropstvo iskorenjena pojava, još uvek viđamo odnose zasnovane na eksploataciji i represiji, ili čak aktivno učestvujemo u njima: u svojoj državi, na radnim mestima (u pozorištima kao i u fabrikama), najzad u porodicama, osnovnim ćelijama patrijarhalnog društva.” - rekla je rediteljka Anđelka Nikolić.

Dan Knjaževsko-srpskog teatra tradicionalno se obeležava 15. februara u znak sećanja na prvu predstavu Joakima Vujića, „Fernando i Jarika“, koja je izvedena davne 1835. godine, i tada se  najeminentnijim srpskim piscima, glumcima, rediteljima, scenografima i kompozitorima uručuju nagrade za izuzetan doprinos pozorišnoj umetnosti kako u Srbiji, tako i u inostranstvu. Ovogodišnji dobitnik  Statuete Joakim Vujić je Geroslav Zarić, scenograf iz Beograda, Prstena sa likom Joakima Vujića Miodrag Pejković, glumac. Dobitnici godišnjih nagrada su reditelj i glumački ansambl predstave „Četiri brata“.

Iako su neke od prvih predstava u Kragujevcu odigrane pre gotovo dva veka, tek nakon dolaska srpskog književnika Joakima Vujića u pomenuti grad i njegovog postavljanja za direktora Teatra (po nalogu kneza Miloša), pozorište počinje da poprima drugačiju dimenziju i prerasta u pravu kulturnu instituciju. Treba pomenuti i da su najčešće bila izvođena upravo dela Joakima Vujića, koji je bio i glavni glumac i reditelj tadašnjih predstava, i sa kojim su na sceni nastupali mladi činovnici i đaci gimnazije. Ovo pozorište iznedrilo je neke od naših najpoznatijih glumaca, među kojima su Ljuba Tadić, Mija Aleksić, Mirko Babić i Gorica Popović.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste