Dara Džokić: Kida mi se duša, naša deca žive gore nego mi

Atelje 212
21. Apr 2017.

Dara Džokić je protagonista predstave “Ljubav, ljubav, ljubav” čija je premijera večeras (20.00) u Ateljeu 212.

Komad poznatog i nagrađivanog savremenog engleskog pisca Majkla Bartleta režira Alise Stojanović, a poznata glumica u razgovoru za "Blic" posle iscrpljujuće probe napominje da je ovih dana pred premijeru veliko uzbuđenje: "Tekst ima puno toga, slojevit je, a ono što me je zapravo privuklo na prvo čitanje i sa čim sam se kasnije na neki način namučila je ta moja uloga."

dara-dzokic

Šta joj je ključna tačka? Zašto vas je namučila?

- Čitava predstava i lik koji igram otvaraju ključno pitanje i jedno samopreispitivanje - šta smo mi to ostavili svojoj deci!?! Veliko pitanje i na izvestan način pogled u ogledalo. Hoću da kažem, bez obzira kako mi tretirali ovaj komad u žanrovskom, pozorišnom smislu - ta priča je jako uznemirujuća na ličnom planu.

Jer?

- Ima tu više nivoa. U jednom, onom koji se tiče hoda vremena, u dobroj meri se poklapam s likom Sandre koja u prvom činu ima 19 godina i pripadnik je prve generacije bejbi bumera, hipi pokreta, šezdesetoosmaša… Odnosno preispitivanja suštinskih pitanja u tom trenutku. Sa takvim idealima startuje. U prvom činu sreće i svog budućeg muža, zajedno su poleteli u tom zanosu. Drugi čin su devedesete godine 20 veka. Oni imaju dvoje dece. Duboko su u svojim poslovima kojima su suštinski zarobljeni i zapravo su tzv. korporativni roditelji.

A ideali?

- Daleko su od svojih ideala. Uleteli su u mašineriju, postali japijevci. Deca rastu otuđena, što će, naravno, pokazati svoju cenu. Treći čin je 2011. godina. Deca su izrasla zapravo u depresivne, neostvarene ljude. A njih dvoje žive produženu mladost večite lepote, uživaju u penziji koju su zaradili danonoćno radeći potpuno izgubivši kontakt sa svojom decom. I baš ih briga što svet ode dođavola. Tu se rvem s ulogom. Lično, u ovom trenutku kad se sve ovo nama dešava po ulici - meni se kida i duša, i džigerica. I, mene je sramota.

Zašto?

- Mi smo bili na ulici i ništa nismo uradili. Imali smo neke ideale i ništa, ništa nismo uradili! Ponovo se valja nezadovoljstvo. Duboko je i opravdano… To su naša deca! I to je strašno. Za mene lično, to je vrlo depresivno. I bolno.

Šta smo mi uradili, odnosno nismo uradili?

- Globalno gledano, ceo svet je iskočio iz zgloba. Živimo turbulentan istorijski trenutak i strašan disbalans. Druga polovina 20. veka, dakle u decenijama posle Drugog svetskog rata, u zemljama Istoka na jedan, u zemljama Zapada na drugi način, ali ceo svet je bio okrenut boljitku, elanu, obnovi. Vrednosni sistem, etika, obrazovanost kao visokovrednovana kategorija… Pa hipi pokret, pa razvoj filozofskih i umetničkih pravaca, društava i humanističkih praksa takođe. Napredak u tehnologiji i prirodnim naukama. I da ne nabrajam. Da bi se završilo u ovome: užasnoj nepravdi, narastajućoj bedi, sveopštem beznađu, korporativnoj monstruoznosti koja direktno siluje život. Pa to je strašan poraz. I ovaj komad, kroz priču o jednoj porodici, govori upravo o tome. A na lokalnom planu suočeni smo s dodatnim dubokim problemima i porazima. Naša deca žive u lošijim i težim uslovima nego što smo mi bili. Dizali smo glas, davali svu svoju snagu buntu i pobuni, neretko za to plaćali cenu, da bi naša deca došla u ovu situaciju u koju su došla. Pa to je da ti pamet stane.

I, šta mi danas radimo sopstvenoj deci?

-Ako me pitate šta treba da radimo: pustimo ih. Daj da im ne smetamo! Neka naprave kuću, tj. državu kako misle da treba. Odličan im je onaj slogan il’ transparent - “Nemoj da mi lažeš babu”. Neće deca ovu agoniju, ovaj užas u kome se, da pomenemo samo taj moment, diplome legitimno kupuju. Ne samo legitimno, to je postalo prestižno. A ako učiš, onda si budala. Neće da žive u tome. I neće da gledaju TV koji im se servira. Ukratko, neće debilizaciju zemlje. Neće da ih iko debilizuje. Jer šta nam zapravo rade - debilizuju nas. Oni to neće. Naravno, bojim se zloupotrebe, ponovnog razočaranja, raznih uplitanja, manipulacija… Ali niti treba niti imamo prava da im smetamo. To su naša deca! Naše je pre svega da im jasno damo do znanja - moje toplo krilo je za tebe uvek tu. Izvol’te deco. Mladi ste, pametni - radite šta vi mislite da treba.

ljubav-ljubav-ljubav-glumci

Pored Dare Džokić uloge tumače Tihomir Stanić, Uroš Jakovljević, Filip Hajduković, Iva Ilinčić, Radmila Tomović i Dejan Dedić. Scenografiju potpisuje Darko Nedeljković, kostimografiju Jelisaveta Tatić Čuturilo, a muziku Ivan Brkljačić. Reč je o regionalnoj praizvedbi ovog komada.

Izvor: blic.rs Foto: Atelje 212Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste