Dodeljene plakete i povelje veteranima Akademskog pozorišta „Branko Krsmanović”


U četvrtak, 19. septembra u AKUD „Branko Krsmanović” dodeljene su povelje i plakete veteranima ovog udruženja. Plaketa „Mata Milošević” je pripala muzičaru Dušanu Šaponji i inženjeru agrohemije Biserki Aleksandrić za visoke i kreativne domete u ovom pozorištu. Povelju „Soja Jovanović” su dobili rediteljka Gordana Boškov i glumac Vladan Živković.

Veče u kome su proslavili 97 godine rada ovog pozorišta upotpunili su veterani Akademskog pozorišta: Branka Petrić, Mirko Todorović – Era, Anka Zogović, Siniša Kukić, Miroslav Marinković, Nadežda Perić i Aleksandar Gruden.

U prvom delu večeri veterani su se prisetili nekadašnjih zaslužnih članova pozorišta kojih više nema. Oni su govorili o Miodragu Radovanoviću Mrgudu, Vojislavu Voji Miriću, Dušanu Makavejevu, Fatimi Sibili Huseinbegović – Gorenčevski, Ljiljani Šljapić, Zoranu Spasiću.

Veče su obogatili recitacijama i prisetili se brojnih recitatorskih takmičenja na kojima su osvajali nagrade širom bivše Jugoslavije. 

Branka Petrić, prisećajući se svog početka u Akademskom pozorištu, brojnih turneja, kao i nekadašnjih članova, publici se obratila monologom iz jednog Maresovog teksta: „O, kada bih dobila na poklon komadić života, ne bih propustila jedan jedini dan da ne kažem onim koje volim da ih volim. Ubeđivala bih ljude koliko greše što prestaju da se zaljubljuju kad ostare, a u stvari su ostarili onda kada su prestali da se zaljubljuju. Deci bih davala krila i pustila da sama nauče da lete. Toliko toga sam naučila od vas. Svi želimo da živimo na vrhu planine, a zaboravljamo da je najlepše u savladavanju litice. Kada tek rođeno dete po prvi put svojom malom šakom stegne prst svoje majke uhvatilo je zauvek. Još niko nema pravo da gleda drugog odozgo sem ako treba da mu pomogne da se uspenje. Toliko sam naučila od toga, a od kakve će mi to sve biti koristi kad dođe vreme? Kada bih dobila na poklon komadić života živela bih zaljubljena u ljubav.” 

Pre dodele nagrada svi su se prisetili imena čiji naziv nose plakete i povelje; to su najznačajniji članovi ovog pozorišta – Mata Milošević i Soja Jovanović. Istakli su značaj Mate Miloševića, poznatog filmskog i pozorišnog reditelja, jednog od osnivača pozorišta, koje još postoji od 1922. godine. U ovom pozorištu on se ostvario prvo kao glumac, a zatim kao režiser. Kao glumac imao je preko 260 uloga i 88 režija, igrao je u pet filmova i brojnim radio-dramama. Dobitnik je i brojnih nagrada, kao što su Sterijina nagrada i Dobričin prsten, a današnja pozorišna scena na Fakultetu dramskih umetnosti nosi njegovo ime. Soja Jovanović je bila prva srpska pozorišna i filmska režiserka, takođe članica Akademskog pozorišta. Njene najpoznatije pozorišne režije su: Labiš - Florentinski šešir, Breht - Dobri čovek iz Sečuana, Anuj - Bal lopova, Miler - Pripovest o dva ponedeljka i Mir-Jam - Ranjeni orao.

Nakon dodele nagrada veče je upotpunio POPHOR pod vođstvom dirigenta Marije Milovanović. 

Foto: Nikola Marić (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste