Dodelom nagrada završen 8. Festival duodrame u Topoli

Aleksandra Vukadinović
10. sep 2021.

Nakon odgledanih predstava iz takmičarske selekcije članovi žirija reditelj Nebojša Bradić, predsednik, i članovi Maša Mihailović, umetnički sekretar Ateljea 212 i Aleksandar Milosavljević, pozorišni kritičar i teatrolog, doneli su odluke o najboljim predstavama čime je završen 8. Festival duodrame.

Nagrada za najbolju predstavu pripala je predstavi „Moj muž” Rumene Bužarovske u režiji Jovane Tomić i produkciji Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Na temelju priča Rumene Bužarovske rediteljka Jovana Tomić i dramaturg Dimitrije Kokanov pažljivo odabranim scenskim sredstvima grade uzbudljivu priču u kojoj se mešaju i prepliću ispovesti žena čije su sudbine određene odnosom prema muškarcu.

Nagrada za najbolju glumicu pripala je Sofiji Juričan za ulogu Gospođe Fišer u predstavi „Jedan Pikaso” Ateljea 212.

Gospođa Fišer Sofije Juričan je i nadmena predstavnica okupacione sile u Parizu na početku Drugog svetskog rata, ali je I obožavateljka umetnika koji sa stanovišta nacističke ideologije oličava dekadenciju.

Nagrada za najboljeg glumca pripala je Tihomiru Staniću za ulogu Pikasa u predstavi „Jedan Pikaso” Ateljea 212.

Tumačeći lik autentične istorijske ličnosti i jednog od najslavnijih svetskih umetnika, Tihomir  Stanić ne robuje povesnom Pikasu, nego fino odabranim glumačkim sredstvima tek skicira konture na osnovu kojih „prepoznajemo“ čuvenog slikara.

Specijalna nagrada pripala je Jovani Belović i Sanji Marković za uloge u predstavi „Moj muž” Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Jovana Belović i Sanja Marković ostvaruju vanserijski partnerski glumački odnos i dosledno ispunjavajući svaka svoj zadatak, izvanredno se dopunjavaju i jedna drugu podupiru na načine u kojima se, baš poput njihove glume, prepliću ženska solidarnost i partnerska igra.

Prema glasovima publike, najveću ocenu dobila je predstava „Jedan Pikaso“ Ateljea 212.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste