Drage volje mi ćemo da igramo što bolje


Preksinoć je premijerno odigrana predstava „Shakespeare party“ (ili „Shakespeare Tribute bend“) u Pozorištu Promena, u smislu da je prvi put predstavljena publici ovog pozorišta. Iako je klasa Nikite Milivojevića ovu predstavu igrala na raznim festivalima, tek sinoć su je odigrali u svojoj matici, na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pred vernom i brojnom publikom ovog pozorišta.

shakespeare-party-premijera-irena-antin2

Sama predstava nastala je iz ideje da se napravi izvestan amalgam Šekspirovih dela. Od „Ukroćene goropadi“, preko Pirama i Tizbe do Romea i Julije - i tragedije i komedije mladi glumci uspeli su da predstave na zanimljiv, humoričan i donekle savremen način. Same dijaloge i glumu pratila je i muzika, kako instrumentali tako i neke nove muzičke numere. Sve počinje jednom od priča iz „Ukroćene goropadi“, onom o pijanici Kristoferu Slaju, sa kojim se grupa glumaca poigrava, ubeđujući ga da je lord. U jednom trenutku dolazi vest da je došla trupa glumaca, i oni nas polako vode i u ostale priče i komade, koji su povezani na takav način da kraj jedne scene sam po sebi publiku uvodi u početak druge. Na sebi svojstven način, svi koji stoje iza realizacije ove predstave, pokazali su da, uprkos uvreženom mišljenju mlađih, ali i starijih generacija, Šekspir može biti zabavan. Ali, ne zabavan u nekom prostom značenju te reči, već u smislu da se on može izvesti i na manje ozbiljan način, pri čemu se publika iznenađuje, smeje, a da se pritom ne gube vitalni delovi. Na samom kraju, svi su imali priliku da se nađu na sceni, i doprinesu stvaranju atmosfere koja je vladala Akademijom te večeri.

shakespeare-party-premijera-irena-antin1

Iako su svi odradili odličan posao u smislu glume, muzike i organizacije, posebno se izdvojila Nevena Nerandžić koja je sa lakoćom prelazila iz jedne uloge u drugu, iz veće u manju, iz manje zahtevne u onu koja iziskuje veće zalaganje. S druge strane, u razgovoru sa publikom nakon predstave, pomenuo se i Nenad Popović, koji je svojom glumom doprineo celoj zamisli i scenariju. Takođe, tokom razgovora sa publikom, jedna devojka naglasila je da joj se, iako nije fan komedija, zahvaljujući dobroj glumi svih glumaca „Shakespeare party” ipak dopao.

Naslov ovog teksta može se usvojiti kao krilatica ove predstave, ali i samog Pozorišta Promena. Svi koji su deo ovog pozorišta zaista drage volje, sa naglaskom na volji, rade sve što je potrebno da bi jedno pozorište moglo da funkcioniše, poboljšavajući se uz pomoć nas koji smo deo publike i koji smo uz njih sa svakim novim igranjem.

Foto: Irena Antin (hocupozoriste.rs)Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste