Drugi dan šestog po redu Šekspir festivala


Drugog dana šestog po redu Šekspir festivala publiku je dočekalo malo iznenađenje. Naime, umesto predstave koju je većina očekivala, u Vili Stanković u Čortanovcima, Nikita Milivojević je okupio svoju Šekspir družinu koja je igrala u nekom od Šekspirovih dela. U razgovoru su učestvovali Milena Zupančić, glumica iz Slovenije koja je do sada osvojila šest Sterijinih nagrada, Svetlana Bojković, Voja Brajović, Miodrag Krivokapić Brik, Zijah Sokolović, Ozren Grabarić, Jelena Đulvezan, a u ulozi moderatora našao se Svetozar Cvetković, jedini koji nikada nije igrao Šekspira i, kako se i sam našalio „koji se nekada bavio glumom“. Glumci su se prisećali proba i svojih ličnih iskustava sa Šekspirom, i govorili delove svojih uloga, izgadivši jedan, prema rečima reditelja, talk show simboličnog naziva „Moj Šekspir“, premijerno prikazan sinoć. Za sve koji nisu gledali, ili bi ponovo, moći će poslednje večeri trajanja glavnog programa festivala, 1. jula u 20 časova.

moj-sekspir2

Koncept Nikite Milivojevića je da kroz male ispovesti glumaca odgovori na pitanje zašto je Šekspir i dalje najigraniji, a ujedno i najzahtevniji dramski pisac svih vremena. Učesnicima je predstavljena tema, centralna ideja, a ostalo je bilo u njihovim rukama, bez i jedne prethodno održane probe.

Veče je počelo kraćim upoznavanjem publike sa Šekspirovim manje poznatim likom i svetski poznatim delom. Potom su reč dobili glumci, koji su kroz vizuru svjih dosadašnjih iskustava, prepričavali anegdote sa proba i gostovanja. Led je probila Milena Zupančić, koja je svoj monolog iz drame „Magbet“ govorila na slovenačkom. Posle nje je Svetlana Bojković, umesto svog monologa kraljice Ane iz „Ričarda III“, pročitala Sonet 66, jer misli da više odgovara vremenu u kojem živimo. Zijah Sokolović je odigrao svoju verziju drame u drami, stavivši se u ulogu glumca (ili više njih) kome Hamlet daje savete kako da glumi. Voja Brajović se inspirisao u putu do Vile Stanković, videvši zmiju, pa je odlučio da svom doživljaju Šekspira doda i „Pesmu o zmiji“ Ljubomira Simovića, „jer je on naš Šekspir“. Kao najstidljiviji član družine, Brik je govorio jedino čega se seća, a to je Glosterov monolog iz „Kralja Lira“. Umesto neke od Ričardovih replika kojim je prethodno veče oduševio publiku u SNP-u, Ozren Grabarić je ispričao kako su tokom proba za „San letnje noći“ došli na ideju kako da se pretvori u magarca. Poslednja u nizu bila je šarmantna Jelena Đulvezan, koja je jedina od prisutnih imala priliku da igra u Šekspirovom pozorištu „Globe“, i koja se ovom prilikom prisetila svog prijemnog na Akademiji, kada je govorila monolog kraljice Ane i nije je upisala.

Večeras će se u Vili Stanković igrati predstava „Bura!“, Nacionalnog teatra iz Nice, prema adaptaciji i režiji Irine Bruk i Les Eclaireurs, sa početkom u 20 časova.Povratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste