Dumača koja se zove Travnik


Premijera „Travničke hronike“ Ive Andrića u režiji Nikite Milivojevića odigrana je u subotu, 12. oktobra, na sceni Pera Dobrinović u Srpskom narodnom pozorištu. Predstava je rađena u koprodukciji Somborskog narodnog pozorišta, a dodatno pojačanje u glumačkoj postavi bili su i glumci Šabačkog pozorišta i Pozorišta mladih.

Reditelj Nikita Milivojević radio je i adaptaciju i dramatizaciju ovog čuvenog romana Ive Andrića, a priča prati prvenstveno život francuskog konzula Davila, koga glumi Branislav Jerković, i austrijskog konzula Fon Miterera, koga glumi Jugoslav Krajnov, tokom njihovog dugogodišnjeg boravka u Travniku. 

Tokom boravka dva konzula okolnosti, kako u Travniku kako u njihovim ličnim životima, se menjaju. Slike njihovih života iz godine u godinu se na sceni kontinuirano smenjuju, stvarajući gledaocima osećaj direktnog čitanja Andrićevog romana u petoj dimenziji. Reditelj se vešto poigrava platnom za projekciju filmova na kom se, u više momenata u predstavi, pojavljuju slikoviti prikazi onoga o čemu govore glumci na sceni.

Kostimi su usklađeni sa svakim likom pojedinačno, jasno prikazujući njihovo poreklo, način vaspitanja i razmišljanja, kao i klasnu pripadnost. Scenografija slikovito predstavlja predeo u kom se radnja dešava, a atmosfera u pozorištu upotpunjuje se veštim poigravanjem zvukovima, dimom i svetlom.

Glumačka postava je izvanredna, spajajući najbolje glumce sva četiri pozorišta i stvarajući predstavu koju je, glumački, uživanje gledati. Ženska postava, iako malobrojna, uspela je da kvalitetom očara publiku. Tijana Marković, koja glumi gđu Fon Miterer, i Marija Medenica, koja glumi gđu Davil, očarale su publiku svojom glumom ovih dveju naizgled suprotnih žena, a koje spaja slična sudbina. Glavni glumci Jugoslav Krajnov i Branislav Jerković su svojom sjajnom glumom uspeli da ožive likove konzula zatočenih u Travniku, a mladi glumac SNP-a koji se posebno afirmisao u ovoj predstavi je Dušan Vukašinović, pokazavši veliku razinu svog talenta i dočaravši publici karakter mladog Defosea, Davilovog pomoćnika.

Somborska premijera odigraće se u sredu, 16. oktobra, na Velikoj sceni Narodnog pozorišta sa početkom od 20 časova.

Foto: Aleksandar RamadanovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste