Dve martovske premijere u SNP-u


U utorak, 6. marta, u Srpskom narodnom pozorištu, održana je konferencija za novinare povodom dve dramske premijere u martu – „Pravi Zapad“ Sema Šeparda i „Ilustrovana enciklopedija nestajanja“ Božidara Kneževića.

Na konferenciji su učestvovali: Milovan Filipović, direktor Drame SNP-a; Božidar Knežević, pisac; Miroslav Miki Radonjić, direktor Sterijinog pozorja; Goran Ibrajter, urednik Festivalskog centra Sterijinog pozorja: Zoltan Puškaš, reditelj predstave „Ilustrovana enciklopedija nestajanja“; Mia Simonović, Vukašin Ranđelović i Nebojša Savić, glumci predstave „Ilustrovana enciklopedija nestajanja“; Dimitri Pjer Udovički, reditelj predstave „Pravi Zapad“; Saša Anočić, Igor Pavlović i Domagoj Mrkonjić, glumci predstave „Pravi Zapad“.

Predstava Ilustrovana enciklopedija nestajanja , rađena  prema tekstu Božidara Kneževića, dobitnika nagrade Sterijinog pozorja za originalni domaći dramski tekst za 2015. Godinu, biće premijerno izvedena 12. marta, na Kamernoj sceni Srpskog narodnog pozorišta.

Ilustrovana enciklopedija nestajanja“ je priča o opšteprisutnoj mitomaniji, o novonastalom varvarizmu u svetu u kom se stvari posmatraju površno. U svetu gde, kada se krene u jednom pravcu, ne odustaje se. Čak i kada se spoznamo da smo negde zalutali, mi sve vreme tražemo utehu, smisao i opravdanje zbog što smo pogrešili put, ali i dalje nastavljamo ka tom cilju koji smo zacrtali. Takva definicija, gde se današnje društvo nalazi, nažalost više liči na dijagnozu nego na definiciju. Mislim da je glumačka ekipa ove prestave to jako dobro opipala i predstavila na sceni“, rekao je reditelj Zoltan Puškaš.

Predstava je ostvarena u koprodukciji SNP-a i Sterijinog pozorja, a u glumačkoj podeli su: Jugoslav Krajnov, Sanja Ristić Krajnov, Mia Simonović, Marko Savković, Nebojša Savić, Grigorije Jakišić, Nina Rukavina, Jelena Antonijević, Aleksandra Pejić, Terezija Figura, Agota Vitkai Kučera i Daniel Husta.

Predstava „Pravi Zapad“,  nastala je u koprodukciji sa Umjetničkom akademijom iz Osijeka, po tekstu čuvenog glumca, reditelja i pisca Sema Šeparda.

„Pravi Zapad“ je subverzivna američka drama koja opisuje gubitnike, ljude koji nisu uspeli u ostvarenju „američkog sna“ i koji se nose sa nepomirenim suprotnostima i neostvarenim uspesima.

“Moj lik Lee je drifter. Čovek bez imovine, bez prebivališta, skitnica, grubi pljačkas, asocijalan, a opet slobodan i u dodiru sa pravim autentičnim životom. U sukobu je sa društvom i sa samim sobom. Živi u pustinji, jer ne može da živi sa ljudima, ne ume, ne može među njima da uspe, a opet, kao kojot, spusti se povremeno u grad i krade televizore, automobile, vara ljude i opet isto tako zbriše nazad u svoju pustinju... Zaista mi je bilo veliko uživanje suočiti se sa likom koji je toliko dalek meni privatno. Po životnim shvatanjima, načinu komunikacije... Svemu. Danas retko imate mogućnost da pravite uloge tog tipa. Uglovnom ste izabrani za uloge prema sopstvenoj boji, habitusu i tako budete kategorizovani, iako to nikako ne želite. Ovo je jedna od onih uloga zbog koje sam se počeo baviti glumom”, rekao je Igor Pavlović, glumac.

Komad „Pravi Zapad“ nominovan je za Pulicerovu nagradu, američku nagradu koja se dodeljuje za najveće doprinose u novinarstvu, književnosti i komponovanju muzike

U glumačkoj podeli se nalaze hrvatski glumci Saša Anočić i Domagoj Mrkonjić, i glumci SNP-a Igor Pavlović i Aleksandra Pleskonjić.

Premijera predstave zakazana je za 9. mart u 19h30, na sceni „Pera Dobrinović“.

Autor: Katarina Đoković

Foto: Srpsko narodno pozorištePovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste