Dve nagrade za predstavu “Moje dete” BDP-a u Zenici


Predstava “Moje dete” Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević Beogradskog dramskog pozorišta ovenčana je sa dva priznanja na upravo završenom 16. Festivalu BH drame u Zenici.

Žiri publike dodelio je poduhvatu BDP-a Nagrade za najbolju predstavu manifestacije i za najbolju glumicu Festivala - Jovani Gavrilović.moje-dete-bdp

Festival bosanskohercegovačke drame Zenica – Sarajevo 2017. održan je od 06. do 14. maja pod sloganom “Sjeme vremena : strah i/ili (nada)”, a među osam predstava iz regiona izvedene su i “Moje dete” Stojana Srdića, u režiji Ane Đorđević i “Berlinski zid” Željka Hubača, u režiji Milana Neškovića, Beogradskog dramskog pozorišta.

Stručni žiri radio je u sastavu: Selma Dizdar, dramaturg iz Sarajeva, Igor Ružić, pozorišni kritičar iz Zagreba i Ermin Bravo, glumac i profesor iz Sarajeva, a pored njega predstave su ocenjivali i novinarski i žiri publike. Najboljom predstavom proglašena je “Moja fabrika” autora Selvedina Avdića u režiji Selme Spahić.

Predstava je osvojila i nagradu za režiju, dramatizaciju, scenografiju, epizodnu ulogu kao i nagradu novinarskog žirija. Aleksandar Seksan i Ejla Bavčić Tarakčija proglašeni su najboljim glumcima, a Ljubici Ostojić dodeljena je nagrada za najbolji izvedeni dramski tekst za predstavu “Sve se nekako preživi, osim smrti”. Stručni žiri ovogodišnjeg festivala je dodijelio ukupno jedanaest nagrada i to, uz pomenute, nagradu za scensku muziku Damiru Imamoviću, za muziku u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“, autorice Ljubice Ostojić, u režiji Dina Mustafića i produkciji Narodnog pozorišta Sarajevo.

Nagrada publike za najboljeg glumca se pripala je Davoru Goluboviću, za ulogu Bokija Aleksića u predstavi „Mirna Bosna“, u produkciji Kamernog teatra 55 Sarajevo.

Specijalna nagrada dodijeljenja je ansamblu predstave „Za šta biste dali svoj život?“ u koprodukciji East West centar Sarajevo, Pozorište Promena Novi Sad, Novosadsko pozorište – Újvidéki Színház i BNP Zenica.

Nagrada „Radovan Marušić“ za najbolje likovno oblikovanje predstave dobile su Sabina Trnka, za scenografiju u predstavi „Moja Fabrika“, i Lejla Hodžić, za kostimografiju u predstavi „Sve se nekako preživi, osim smrti“.

Izvor: bdp.rsPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste