Dve predstave iz Srbije na Koljada Plays festu u Ekaterinburgu

Katarina Đoković
24. Jun 2017.

Na ovogodišnjem Koljada plays festivalu u Ekaterinburgu, napravljenog u čast ruskog dramskog pisca, Nikolaja Koljade, biće izvedene dve predstave iz naše zemlje: "Praćka" u izvođenju grupe Public P u okviru Teatra Ludifico i "Ključevi od Leraha" u izvođenju Beogradskog dramskog pozorišta.

„Praćka“
Public P, Novi Sad
Ponedeljak, 26. jun

pracka-public-p

„Nekome je život đevrek, a nekome rupa u đevreku.“

„Praćka“ predstavlja psihološku dramu kojaistražuje granice ljubavi i slobode. Gde su one kada pogledamo socijalni doživljaj, ali gde su one i dok pratimo naš indvidualni rast. Na koji način se iz ljubavi javlja mržnja, ali i na koje načine potiskujemo ljubav. Dok prate događaje homoseksualnosti, ali i nemoći da sebe prihvate na pravi način, iskreno i emotivno odgovaraju na pitanje: „Šta biste uradili kada biste na ulici sreli vašu srodnu dušu i shvatili da ona ne izgleda onako kako bi trebalo?“

U predstavi igraju Nikola Knežević, Ivan Marković i Bojana Milanović, dok režiju potpisuje Sonja Petrović.

„Ključevi od Leraha“
Beogradsko dramsko pozorište, Beograd
Nedelja, 25. jun

kljucevi-od-leraha-vest

Drama koja nas zapitkuje šta radimo dok ubijajamo poslednje trzaje ličnih potreba. Da li bežimo i odustajemo odlazeći iz svojih gradova i država negde daleko, u potrazi za zadovoljenjem svih naših potreba? Dok pratimo borbu sa prošlošću za bolju budućnost, da li nam sadašnjasnost tapka u mestu? Takođe, kao i „Praćka“, i ova predstava opipava granice ljubavi, slobode, ali i mržnje. Koliko smo hrabri da prošlost nazovemo pravim imenom i da je ostavimo tamo gde i pripada, iza nas.

- Koljadine likove pokreće strah da će svaka njihova inicijativa biti osujećena, sa verom da uklapanje u sistem podrazumeva odustajanje od sebe i pristaju na kompromise u vidu stavljanja maski određenih sistemom koji ih jede, što rezultira globalnim nezadovoljstvom i sve većom netrpeljivošću i dovodi do kreiranja sveta u kom ponižavanje i tlačenje bližnjeg zarad ublažavanja osećaja odbačenosti i nepripadanja teži da postane vaspitni sistem, koji će iznedriti generacije ogorčeniih i besnih. – rekla je rediteljka Nataša Radulović.

U predstavi igraju Elizabeta Đorevska, Olivera Viktorović Đurašković, Pavle Jerinić, Anđela Jovanović i Joakim Tasić, dok režiju, prevod i adaptaciju potpisuje Nataša Radulović.

Autor: Katarina ĐokovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste