Dve premijere na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu


Prethodnu nedelju na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu obeležile su dve premijere predstava članova dramske sekcije ovog fakulteta, „Predstava Hamleta u selu Mrduša Donja” u sredu, 29. maja, i „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti” u petak, 31. maja.

Glumci „Predstave Hamleta u selu Mrduša Donja” su izvedbom ove tragikomedije oduševili prisutnu publiku, koja je većinu vremena provela u smehu.

Radnja je smeštena u selu Mrduša Donja, u socijalistički orijentisanoj državi, gde meštani ovog sela i članovi partijskog aktiva na sastanku dolaze do zaključka da ni njihovo selo ne sme da nazaduje na polju kulture. Stoga oni odlučuju da pripreme jednu predstavu, koju oni sami nazivaju „Omlet” , a seoskom učitelju daju da izmeni originalan tekst Hamleta, koji je po njima krajnje nepismen i loš, i prilagodi ga njihovim željama. Ova predstava predočava sve napetiju situaciju u selu i, iako se igra po kranje izmenjenom delu, ne gubi suštinu originalnog teksta.

Pored dobre glume, sveukupnoj atmosferi doprinela je i scenografija – velika zastava SFRJ radi naglašavanja socijalističke sredine, stolovi i stolice koji podsećaju na kafanske, zatim i rakija, što sve prikazuje ozbiljnost  sastanaka zadruge.

Studentsku predstavu „Lari Tompson, tragedija jedne mladosti” po tekstu dramaturga Dušana Kovačevića publika je pozdravila sa oduševljenjem. Predstava je koncipirana u obliku predstave u predstavi, u kojoj se radnja odigrava u pozorištu, a istovremeno i u kući mladog glumca Stefana Nosa, kojeg svi čekaju kako bi odigrali ili odgledali predstavu koja se sprema. Kako navodi glumica Tamara Momčilović, sam naslov govori da je reč o  „tragediji jedne mladosti” , koju proživljava ovaj mladić, čija je privatna drama uvek bila veća od pozorišnih uloga.

„Naslov ovog komada je, u stvari, naziv ušećerene, sapunske, televizijske serije koju jedna porodica prati i brine silnu brigu, gotovo da umire od žalosti i depresije, zbog nesrećne sudbine mladića koji živi u Australiji i zove se Lari Tompson, a koga su oklevetali i osudili na smrtnu kaznu. To je ona naša večita briga da uvek, u principu, izmislimo problem. Nekog drugog naroda, ili drugog sistema, ili druge politike i to nam, onda, postaje najbitnije. Kao da nam je briga o drugima nešto zadato, a ono što živimo nešto suđeno,” rekao je dramaturg Dušan Kovačević u intervjuu za nedeljnik NIN povodom ponovne premijere ove predstave u Zvezdara teatru u Beogradu, 2013. godine.

Scenografija je prilično skromna, par stolica i sto koji predstavljaju dnevnu sobu, a prazan prostor ispred zauzimaju zamišljena pozorišna zavesa i bina. Iako skromno, ovaj način dopušta gledaocima da sami koriste svoju maštu kako bi u sebi doživeli ove paralelne univerzume stvorene na sceni.

Mladi glumci i studenti Filozofskog fakulteta su se veoma spretno snašli u ponovnoj adaptaciji ove drame, a duhovitost i smeh veoma lepo istakli. Gotovo da nije postojala osoba u toj sali koja se nije nasmejala na bar jednu repliku, a njihova sjajna gluma je doprinela doživaljaju publike. Glumac Jovan Kovačev je u svojoj ulozi glumca Belog, jednog vrlo interesantnog i simpatičnog mladića koji pokušava i uspeva na sve načine da zadrži gledaoce u svojim stolicama dok predstava ne počne, sjajno prikazao i dočarao ovaj lik i njegovu kompleksnost, a time osvojio i simpatije publike.

„Sudeći po reakciji publike, tokom i nakon predstave, mislim da je ovo bilo i više nego uspešno izvođenje. Sve je prošlo neočekivano dobro, publika je doprinela tome svojim reakcijama na mnoge replike, a njihov završni aplauz i oduševljenje bili su kruna jučerašnje premijere”, izjavila je za naš portal glumica u predstavi Tamara Momčilović.

Dramska sekcija na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu se sprovodi u organizaciji Saveza studenata Filozofskog fakulteta i uz podršku i saradnju samog fakulteta.

Foto: Nada JurkovićPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste