Dve premijere povodom Voždovih dana u Velikoj Plani

Milana Vojnović
24. Jul 2017.

Sutra u Velikoj Plani počinju Voždovi dani. Ova kulturna manifestacija ima dugu tradiciju - nastala je 1993.godine, a na inicijativu istoricara koji su se okupili na naučnom skupu u Velikoj Plani. Od tada, svake godine se odrzava ovaj multidisciplinarni dogadjaj. Multidisciplinarni - jer pored naučnog skupa koji je ostao u sastavu programa, posetioci mogu da vide i radove nastale u okviru likovne kolonije "Pokajnica", ali i pozorišne predstave.

Značaj ovogodišnjih Dana je i u tome sto će se nakon 6 godina predstave vratiti na scenu na otvorenom u Radovanskom lugu, koja je ove godine i obnovljena i publika ce moći da je vidi u novom (punom) sjaju.

via-doloris-masukaOve godine će u okviru Voždovih dana biti odrzane dve premijere, 25. i 26.jula.

U utorak 25. jula u 20 časova u Centru za kulturu „Masuka“ biće izvedena premijera predstave "Via Doloris". Drama po tekstu Dejana Petkovića u adaptaciji i režiji Miloša Jagodića, a u izvedbi amaterskog ansambla CZK „Masuka“ u sastavu: Marko Bogdanović, Milan Nikolić, Marko Pantović, Zlatko Ilić i Uroš Radenković.

Drama prati poslednjih godinu dana života prestolonaslednika Đorđa Karađorđevića u Toponici u Nišu gde je proveo ostatak života nakon abdikacije radi svog brata Aleksandra. 

Važnost ovog projekta leži upravo u tome što se po prvi put Centar za kulturu „Masuka“ bavi naslednicima Karađorđeve loze. „Masuka“ smatra da su tekstovi o Karađorđu, od kojih je većina već izvođena u njihovoj produkciji, možda već izrabljeni, te su se odlučili da predstave publici još jednu tragičnu priču iz loze Karađorđevića. Znajuči da je Đorđe imao narav sličnu Voždu, i znajuči da su njegova onovremena delovanja bila smatrana diverzantskim i protiv narodnim, odlučili su se da ovom predstavom opravdaju Đorđa i pokažu publici lik Đorđa onakvim kakvim ga treba pamtiti.

U sredu 26. jula u 20:30 časova opština Velika Plana i Centar za kulturu „Masuka“ organizuju premijeru predstave „Preispitanie života i dela Crnoga Đorđija-Karađorđija“, povodom obeležavanja 200. godišnjice tragičnog ubistva Vožda Karađorđa. Predstavaje rađena po tekstu dr Dragana Ilića.

Radnja drame zasniva se na viđenju Karađorđevog dela i života iz dve različite perspektive. Crnog Đorđija, starog, koji je svoj život proživeo i svoja dela ostvario i mladog Karađorđija koji svoj lik i delo tek treba da oživi i proživi. U predstavi igraju: Lepomir Ivković i Bogdan Bogdanović. U drami učestvuje i etno-pevač Ljubomir Ljuba Manasijević.
 

Autor: Milana Vojnović, Foto: Facebook stranica Centra za kulturu MasukaPovratak na vesti


Ukoliko želite da naš rad podržavate iznosom koji sami određujete na mesečnom nivou, kliknite ovde: https://www.patreon.com/hocupozoriste